Minden idők legtöbb és legnagyobb értékű beruházása jött tavaly Magyarországra a kormányzati beruházásösztönzési rendszeren keresztül, a 96 beruházással 3,5 milliárd eurónyi befektetés érkezett - idézi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentését. A tárcavezető a Metyx Hungary Kft. kaposvári beruházását bejelentő sajtótájékoztatóján beszélt.

A tavalyi volt a második olyan év, amikor több mint 17 ezer állás létrehozásáról született döntés a beruházásösztönzési rendszeren keresztül. Az új munkahelyeken az átlagfizetés 2017-ben meghaladta a 304 ezer forintot, míg egy évvel korábban ez az összeg még 255 ezer forint volt - mondta el Szijjártó.

A befektető országok listáját 29 beruházással Németország vezette tavaly, a második helyen 18 befektetéssel magyar cégek állnak, a belföldi vállalkozások tehát a nemzetközi nagyvállalatok számára kidolgozott támogatási feltételeknek is egyre inkább megfelelnek. Az Egyesült államokból 10 beruházás érkezett, és fennmaradt a keleti nyitás országainak befektetési üteme is, amelyet 4 indiai, 3-3 kínai, dél-koreai és japán, valamint 2 török beruházás is igazol.

A tavalyi rekordadatok jelentőségét emeli ismertetése szerint, hogy a befektetések nagy része a digitalizáció és az új ipari forradalom által leginkább érintett iparágakban jött létre: a 96-ból 36 befektetés az autóipart, 7-7 az elektronikát és az élelmiszeripart, 5 pedig az informatikát erősítette, emellett 10 új szolgáltatóközponti beruházás is érkezett.

Érdekesség, hogy a munkaerő-hiány miatt újranyitná korábban bezárt üzemét egy autóipari multi.

A fotó forrása: MTI Fotó/Krizsán Csaba.