Áttörte a hallgatás falát Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egyik szellemi gyermeke a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH). A hivatal tervezéséről először 2011 őszén a 2012-es költségvetés tervezésből értesülhetett a nagyérdemű, ugyanis ez volt a tervezett százfős hivatal első említése a nyilvánosság előtt - a rosszindulatú sajtótól azonnal meg is kapta a szervezet a Tervhivatal nevet, utalva a szocializmus évtizedeiben működő gazdaságpolitikai irányító testületre az Országos Tervhivatalra.

A NTH működésének első évére 1,18 milliárd forintot költhetett a nemzetgazdasági tárca kebelében működött a hivatal, ám a szervezet működés első éve a teljes láthatatlanságban folyt a nyilvánosság számára. Az elmúlt hetekben - vagyis egy évvel ez első kapavágás után - létrejött az NTH honlapja, ez volt a hivatal létezésnek egyik bizonyítéka, illetve az, hogy a szervezet számára a 2013-as költségvetésben is elkülönítettek 1,16 milliárd forintot.

A NTH létszáma százfős lehet, ebből a honlapon található adatok szerint 2010 októberéig 85 álláshelyet töltöttek be. "A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) felállításával a kormány kiemelt célja az volt, hogy egy XXI. századi korszerű, átfogó tudásra, és képzett stratégiai tervező és elemző-értékelő kutatókra, valamint egyéb szakértőkre épülő tervezési és szakmai központ jöjjön létre. A Hivatal felállásával megszületett egy nemzeti stratégiai, gazdasági és területi tervezést támogató és összefogó hiánypótló központ, mely nemcsak tervez és értékel, de szakmai, minőségi és módszertani iránymutatást, ajánlást is adhat a közszféra e tevékenységei számára. Az NTH a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) háttérintézményeként - bár mindenekelőtt az NGM és rajta keresztül a kormányzat munkáját segíti - mértékadó szakmai műhellyé (think tank) és információs központtá kíván válni, hazai és nemzetközi téren egyaránt." - összegzi saját ars poetica-ját az NTH.

A Tervhivatal feladata lesz a gazdaságpolitikát megalapozó elemzések, tervezési feladatok támogatása, makrogazdasági elemzés, tervezés. Az NTH feladata az NGM látókörébe tartozó iparágak elemzése, értékelése is - derül ki a 2013-as költségvetés indoklásából. A NTH alapító okirata szerint viszont a legnagyobb feladat az EU 2014-2020 közötti költségvetési időszakának, pontosabban az elérhető támogatások tervezésben való közreműködés - annak ellenére, hogy az uniós pénzek elköltéséért már felelős a fejlesztési tárca, illetve a Miniszterelnökség Lázár János vezetésével és nem utolsósorban az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is.

A nemzetstratégia is megér bő egy milliárd forintot

Egy új hivatal: egy milliárd forint - ezen hüvelykujjszabály szerint működik láthatóan a kormányzat. A 2012 utolsó hónapjaiban döntött a Nemzetstratégiai Intézet létrehozásáról, amelynek feladata a magyar örökség újrafogalmazása, illetve a külhoni magyarság vizsgálata áll majd. Az intézet éves költségvetését 1,3 milliárd forintban szabták meg, ám már a 2012-es költségekre kaptak százmillió forintot.