Idén az első negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 675 millió euró (215 milliárd forint) volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 3,2 százaléka (226 milliárd forint), ami 0,5 százalékkal kisebb az előző negyedév GDP arányos adatánál. Szezonálisan kiigazított adatok alapján a reálgazdasági mérleg többlete az első negyedévben az előző negyedévhez hasonló mértékű volt és jelentős pozitívumot mutatott (1782 millió euró). 2009 harmadik negyedéve óta minden negyedévben a reálgazdasági többlet meghaladta a jövedelmek hiányát.

A folyó fizetési mérleg összetevőinek alakulása

Szezonálisan kiigazított adatok alapján a folyó fizetési mérleg többlete az első negyedévben 117 millió euró volt. Az áruforgalmi egyenleg az előző negyedévhez viszonyítva nőtt, kiigazított értéke 959 millió euró volt. A szolgáltatások szezonálisan kiigazított bevételi többlete az első negyedévben 803 millió euró volt. A bevételeket és a kiadásokat tekintve a szolgáltatásokon belül az idegenforgalmi bevételek 953 millió eurót, a kiadások 428 millió eurót értek el. Az első negyedévben az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások bevétele 2913 millió euró, a kiadása 2554 millió euró volt.

A pénzügyi mérleg alakulása

A közvetlentőke-befektetéseken belül az első negyedévben a magyarok befektetései, összességében 3359 millió euróval, míg a külföldiek magyarországi befektetései 3704 millió euróval nőttek.  A magas ki és beáramlás jelentős részben a külföldi tulajdonosok eszközportfoliójának átrendezéséhez illetve a 2011. negyedik negyedévben regisztrált kiugró mértékű átfolyó tőke jelenséghez kapcsolódik, az akkori tőkeemelés első negyedévben történt bejegyzése révén. A pénzügyi mérleg igen jelentős, 2,7 milliárd euróhoz közeli kiáramlást mutatott, ami részben az IMF hitel törlesztéséhez, részben a végtörlesztésekhez kapcsolódik, ill. tükrözi a külföldi bankok forráskivonását. Ezzel szemben jelentős volt a működő tőke behozatal, ami nagyrészt a külföldi tulajdonú pénzintézetek tőkeemeléseivel függ össze - mutat rá elemzésében Suppan Gergely a Takarékben vezető elemzője.

A tartalékok, adósságállomány alakulása

2012. március végén a jegybanki tartalékok értéke 34,7 milliárd euró volt. A közvetlen tőkebefektetésen belül elszámolt egyéb tőkét nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 2012. március végén 46,1 milliárd euró (a GDP arányában 46,3 százalék) volt. Az EU-transzferek eredményszemléletű elszámolása következtében elszámolt nettó rövid lejáratú tartozásként megjelenő állomány 1022 millió eurót tett ki, amelyből a rövid lejáratú követelések állománya 786 millió, míg a rövid lejáratú tartozások állománya 1809 millió euró volt.