Megújításra szorul a földnyilvántartási rendszer

Nincs rendes földnyilvántartás hazánkban, sok helyen azt sem lehet megmondani, milyen művelés alatt áll a föld - nyilatkozta Ángyán József, a vidékfejlesztési tárca államtitkára a Kossuth Rádiónak.
NAPI, 2010. szeptember 13. hétfő, 15:46
Fotó:

A jelenleg 1,7-1,8 millió hektár földterület van állami tulajdonban, a nyilvántartás viszont rendezésre vár. Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke úgy fogalmazott, hogy egy tavalyi számvevőszéki vizsgálat megállapította, hogy a nyilvántartási rendszer nem teljes körű, az abban szereplő termőföldre vonatkozó adatok pedig nem naprakészek.

A vidékfejlesztési minisztérium államtitkára múlt héten a Duna televízióban arról beszélt, hogy a Nemzeti Földalap visszakerül a nemzeti vagyonkezelőtől a tárcához, és ezután derül csak ki, mely területek vannak állami tulajdonban.

Fűr Zoltán, a földbroker.hu vezetője még ennél is tovább ment. Véleménye szerint a pongyola nyilvántartás az államot károsítja. Ha egy állami tulajdonú területet, például a szomszéd szeretne megvenni és nincsenek tisztázva a telek tulajdonviszonyai, akkor ez állami bevételkiesést eredményez, hiszen a vevő nem tud kinek ajánlatot tenni - magyarázta a szakember.

A földnyilvántartással kapcsolatos problémákat lehetőleg a külföldiekre vonatkozó földvásárlási moratórium megszűntéig rendezni kell.
illetve bérleti ajánlatot sem tud kinek tenni - magyarázta a szakember.

HOZZÁSZÓLÁSOK