Megvan a minimálbér-megállapodás!

A minimálbér az idei 93 ezer forintról 98 ezer forintra, a szakmunkás minimálbér 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik 2013-ban - állapodtak meg a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keddi ülésén a munkaadók és a szakszervezetek, Pataky Péternek, a Magyar Szakszervetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnökének közlése szerint.
MTI-Eco, 2012. december 11. kedd, 17:19
Fotó: Napi.hu

A VKF plenáris ülésén részt vett Orbán Viktor kormányfő, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, valamint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Czomba Sándor az MTI-nek az egyeztetést rendkívül konstruktívnak nevezte, és jelezte: a kormánynak a minimálbér kihirdetése előtt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanáccsal is konzultálnia kell; ez nemsokára esedékes.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára hangsúlyozta: az egyeztetésen szó volt arról is, hogy a kormány a nehéz helyzetben lévő ágazatokban 2013 első félévében átvállalja a minimálbér- és a szakmunkás minimálbér-emelés által okozott többlet bérköltséget, és az arra eső járulékköltséget is.

Béremelés-rásegítés

Arra a kérdésre, hogy melyek ezek az ágazatok, a VOSZ főtitkára közölte: az élelmiszergyártásban, a textil-, a ruha- és a bőriparban, a fafeldolgozásban, a bútorgyártásban, valamint az épületek építése és a speciális szaképítés ágazatban, emellett a szálláshely szolgáltatásban, a vendéglátásban, és a kiskereskedelemben segítené a kormány a béremelést.

Kiemelte: ezekben az ágazatokban mintegy 256 ezer munkavállaló - minimálbéren és szakmunkás minimálbéren foglalkoztatottak egyaránt - bérét érintheti ez az intézkedés. Dávid Ferenc elmondta: a költségvetésnek körülbelül 10 milliárd forintos kiadást jelenthet az emelés költségeinek fél éven keresztül történő átvállalása ezekben az ágazatokban.

A VOSZ főtitkára jelezte: a bérajánlás tekintetében nem jutottak megállapodásra a szakszervezetekkel, illetve arról nem is volt szó. Dávid Ferenc úgy fogalmazott, megérte a többhónapos vita a jövő évi bérekről, és végül egy olyan megállapodás született a szakszervezetekkel, amivel mindkét oldal elégedett lehet. A kormány a tárgyalások során a különböző adatok, számítások rendelkezésre bocsátásával segítette a megállapodást - tette hozzá.

Pataky Péter is kiemelte: a kormány segíti a megállapodást azzal, hogy a munkáltatók által felvetett problémát megoldja, és a nehéz helyzetben lévő ágazatokban támogatja a béremelést. Ennek pontos technikáját majd kidolgozza a kormány - fűzte hozzá. Hangsúlyozta, a szakszervezetek számára fontos volt, hogy minden ágazatban egységesen január elsejétől emelkedjen a minimálbér.

Fordulat a munkáltatóknál

A Munkástanácsok Országos Szövetsége közleménye szerint "a megállapodás elérésében pozitív hozzájárulást jelentett a rezsiköltségek csökkentéséről szóló, közelmúltban hozott  kormányhatározat, és mindenek előtt a munkáltatók részéről történt fordulat, miszerint pozitívan fogadták az inflációt legalább elérő minimálbéremelési javaslatot". Jelzik: a megállapodás végleges feltételei a héten körvonalazódhatnak a VKF monitoring bizottság következő ülésén. A Munkástanácsok bízik abban, hogy a szakszervezeti javaslatok figyelembevételével a hét második felében sikeresen lezáródnak a minimálbér-tárgyalások - teszik hozzá.

Az idén júliusban hatályba lépett új Munka törvénykönyve szerint a minimálbér és a garantált bérminimum összegét és hatályát a kormány állapítja meg, az NGTT-vel folytatott konzultációt követően. A kormány ugyanakkor a VKF-en már október közepén megkezdte az egyeztetéseket a jövő évi bérekről a munkaadókkal és a munkavállalókkal, és azt szorgalmazta, hogy a szociális partnerek állapodjanak meg egymással.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2012.12.13 21:48

@Zodiakus: Így igaz ,de ezért kell a keresztényszocializmus ,illetve a kereszténydemokrácia ,úgy ,minta németeknél 1982-96 között Kohlal...

..szabadság-szolidaritás -patriotizmus --kereszténység...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.12.13 08:34

Az utóbbi évtizedekben a nagy cégek,de talán a vállalkozók is gyorsan,nagyon gyorsan akarnak minél nagyobb profitot realizálni.Mára már nem az a cél hogy évtizedekre hozzunk létre cégeket,vállalkozásokat.Gyorsan lerabolni a piacot és jónapot!Ebben a gondolkozásban a dolgozók,képzése,megfizetése,EMBER számba venni nem fér bele.Kis hazánkban ez a szemlélet a vállalat irányitóinál gazdag támogatásra talál.Sok cégveztő a rátermettségét nem a piac és munka szervezéssel bizonyitja,csak azzal hogy kiméletlenül nem hajlandó fizetni csak azt amire törvény van.
Lassan a minimálbér eléri a normál bérek szintjét.Mert hát a nem minimálbér emelést semmi nem írja elő.
Szomorú.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zoltansmid, 2012.12.12 19:43

@szkiita: ilyen az egész rendszer. sok tényfeltáró írás és film van a bankrendszerről. alapjaiban szar az egész az emberekre nézve, kérdés meddig tűrnek.. érdemes megnézni a növekedj c filmet a youtubeon ha van rá idő. s elgondolkozni rajta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2012.12.12 19:00

@zoltansmid: az egész nyugati világban így megy ez már kb 40 éve ,a profitok sokkal jobban nőnek ,minta bérek ,csak az 60-as 70-ees években még nem így ment ,és ott /nyugaton/ attól még jól keresnek ,de lassan ott is rájönnek az átverésre ...,persze hozzánk képest sokat keresnek ,de szűkül az olló ....lassan ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zoltansmid, 2012.12.12 18:54

@szkiita: nem is tudtam, hogy 18 és 50ezerrel emelkedett a minimálbér. akkor előtte -8ezer volt? vagy 98ba 18volt a minimál és tána lett 50?

szerintem nem válság van, hanem kizsákmányolás. egyes területeken nagyon nagy ám a növekedés, mégis bércsökkentések vannak -és voltak is, és egyre szemetebb munka. egyébként minimálbér nincs. ilyen olyan trükkökkel fizethetnek törvényesen 3 műszakra 40ezret is. közben nő a bérszakadék, a melós kap 87ezret, a főnök 2,2m-t plusz egyéb juttatások.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html