A vártnál nagyobb GDP-visszaesést a mezőgazdaság torzító hatása okozta - mondta Szabó Péter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) főosztályvezetője. Az agrárszektor tavalyi jó teljesítménye magasra tette a lécet, míg idén a gabonatermés elmarad a tavalyitól. A negyedéves 2,1 százalékos mínuszt jelző adattal csínján kell bánni, mivel ilyen hektikus gazdasági helyzetben a szezonális kiigazító szoftverek nem alkalmasak pontos elemzésekre. Amennyiben a nemzeti számlák közül kivesszük a mezőgazdaságot, kijelenthető, hogy a gazdaság helyzete nem változott az első negyedévhez képest - tette hozzá a főosztályvezető.

A német gazdaság bővülése nagyon jó hír a magyar gazdaságnak, a tapasztalatok szerint az export eddig mindig sikeresen kapta el a külföldi piacok felfutását - mondta Samu János, a Concorde elemzője, reflektálva arra hogy a német GDP 0,3 százalékkal bővült negyedév/negyedév alapon. A kivitelen kívül az uniós források lehívásának felgyorsítása ad reményt a gazdaság gyorsabb felépülésére - a költségvetés nem tud segíteni, a monetáris politika mozgástere pedig beszűkült. A szakember a monetáris tanácstól a következő kamatdöntő ülésen nem vár lazítást. Véleménye szerint a hozamgörbe hosszú oldalán még mindig magasak a hozamok, sok még a bizonytalanság a pénzpiaci oldalról és könnyen változhat a szereplők optimizmusa. Azonban nem kizárt, hogy a monetáris politika döntéshozói lazítással válaszolnak a GDP adatra - véli az elemző.

A nettó export pozitív hozzájárulása és a készletleépítés lassulása ellenére, a fogyasztás és a beruházások visszaesése valószínűleg nagyobb hatással volt a GDP-re - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank makroelemzője. A magyar gazdaság felépülése lassú lesz, és az elemző nem vár pozitív adatot a jövő év második feléig. Az év egészében a GDP hat százaléknál nagyobb mértékben eshet; 2010-ben főleg az alacsony bázis, a nettó export további javulása és a készletváltozások kedvező mozgása húzhatják fel a magyar gazdaságot - véli a Takarékbank elemzője.
A cég által kiadott reggeli jelentés szerint ez jövőre 0 százalék körüli stagnálást jelenthet, 2010 második feléig negatív előjelű év/év alapú GDP adatokra számítanak.