Az Európai Parlament tegnapi strasbourgi ülésén szavazott az uniós halászati alap új, 2014-2020 közötti költségvetési időszakban érvényes szabályairól. Jelentős magyar siker született az Európai Parlamentben, hiszen sikerült megakadályozni a magyar halászat fejlődését, jövőjét veszélyeztető javaslatok elfogadását - közölte Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő.

Az eredeti jelentés szerint ugyanis nem lehetett volna uniós támogatást adni az úgynevezett egzotikus halfajokkal kapcsolatos, illetve Natura 2000 területen végrehajtandó beruházásra. A néppárti politikus szerint ezek a javaslatok szakmailag hibásak, tudományosan megalapozatlanok és ellentétesek a magyar érdekekkel. A nem őshonos halfajok (például afrikai harcsa) tenyésztése feltétlenül szükséges a magyar haltenyészés versenyképességének növeléséhez. Ráadásul ezeket zárt rendszerekben tenyésztik, és így nem is jelentenek veszélyt a hazai élővilágra.

Halastavaink jelentős része Natura 2000 területen fekszik. Ezek a halgazdaságok azonban semmilyen veszélyt nem jelentenek ezen területek természeti értékeire. Éppen ellenkezőleg: sok esetben a halastavak által létrehozott, illetve megőrzött egyedi vizes élőhelyi társulásoknak köszönhetik ilyen minőségüket.

Glattfelder Béla végül felhívta a figyelmet, hogy a magyar halasgazdák fejlesztései révén legalább 200 új munkahely, és közel 12 milliárd forintnyi új beruházás jöhet létre a következő 7 évben.