Mekkora fizetést tartanak elfogadhatónak a középiskolások? - Meg fog lepődni!

Miközben az átlag nettó bér 159 ezer forint Magyarországon, átlagosan mintegy 235 ezer forintos nettó fizetést tartanak elfogadhatónak pályájuk kezdetén a 16-18 éves diákok, a minimum igényük nettó 158 ezer forint elrugaszkodva a valós munkaerő-piaci lehetőségektől - derült ki a Provident Pénzügyi Zrt. megbízásából készült legfrissebb kutatásból.
MTI, 2015. december 1. kedd, 15:23
Fotó: Napi.hu

A több mint 1000 középiskolás diák megkérdezésével végzett reprezentatív kutatás szerint a középiskolás diákok 51 százalékánál elvárás a magas fizetés, már az első munkahelynél nettó 375 ezer forintot tartanak megnyerőnek. A gimnáziumban tanulók még ennél is magasabb, 400 ezer forintot ítélnek kedvezőnek.

A diákok vállalkozási kedve is nőtt, csaknem 80 százalékuk valamilyen vezető pozícióban képzeli el magát a jövőben, a tavalyi évhez képest 20 százalékkal 67 százalékra nőtt a vállalkozni vágyók aránya. A szakközépiskolások 73 százaléka indítana saját céget, megítélésük szerint a vállalkozók többet keresnek és rugalmasabb a munkaidejük, közel 40 százalékuk számára ez a két legfontosabb motiváció.

Vállalkoznának, de a pénzügyekkel hadi lábon állnak

Mindezek ellenére a tanulók elméleti pénzügyi ismereti szintje továbbra is meglehetősen alacsonynak mondható - olvasható az összegzésben. A megkérdezettek csaknem egyharmada nincsen tisztában olyan pénzügyi alapfogalmak jelentésével, mint a törlesztő részlet, futamidő vagy a teljes hiteldíjmutató (thm). A kamatszámítási feladatra ugyanakkor a felmérésben résztvevők 57 százaléka, az inflációval kapcsolatos kérdésre 43 százalékuk helyesen válaszolt.

Legismertebb pénzügyi fogalom a kamat és a részvény a tanulók körében, az előbbit 64 százalékuk, az utóbbit 50 százalékuk ismerte megfelelően. Összességében a megkérdezettek csupán 31 százaléka adott jó választ a pénzügyi kompetenciát mérő kérdések legalább felére. Az átlagnál nagyobb arányban, 51 százalékban teljesítettek jól a pénzügyi képzésben résztvevő tanulók, illetve 43 százalékban a szellemi munkát végző alkalmazottak gyermekei.

Az iskolában pénzügyi-, illetve gazdasági képzésben részesülő középiskolás diákok viszont magasabb szintű tájékozottsággal rendelkeznek és önállóbban kezelik pénzügyeiket. Jellemző, hogy pénzügyi döntések meghozatala esetén kevésbé támaszkodnak családtagjaikra, több és megbízhatóbb forrásokat vesznek igénybe, 34 százalékuk a pénzintézetek kiadványaiból, 65 százalékuk internetes forrásokból is tájékozódik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2015.12.02 10:05

@atombandi: ez hülyeség, a kettessel átbukdácsolók sokkal életrevalóbbak.
középiskolában még volt bennem akarat hoztam a jó eredményket, de a fősulit elég nyögvenyelősen sok csúszással fejeztem be. Jelenleg kontrolling manager vagyok egy multinál 34 évesen. Volt osztálytársam aki kitűnővel diplomázott, pályázott a cégünkhöz felvették, majd a próbaidő letelte előtt kirúgták, mert sötét volt mind a föld. Ezeknek a kitűnőknek jelentős része csak magol, nem értelmez az meg nem használható tudás, ennél sokkal jobb ha valaki meg is érti miről van szó, még akkor is ha az eredményei kevésbé mutatnak szépen.
Szóval nem biztos hogy az a kettessel átbukdácsoló annyit is ér ;)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.12.01 21:00

@atombandi: Légy nyugodt megkapják. Vagy itt vagy külföldön. Ők már nem lesznek 122 ért minimálbéres rabszolgái orbánisztánnak. A másik verzió hogy apu anyu szponzorálja :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.12.01 18:48

nincs ezzel gond, ha megszerzik a diplomát (91% tovább akar tanulni), akkor jó eséllyel meg is kaphatják a 235.000 nettót. mondjuk a büfészak az kevés lesz hozzá, az is igaz, hogy legfeljebb 25%-uk nem adja fel idő előtt, és azokból is sokan a 2-essel mindig átcsúsztam kategóriások lesznek, ami szintén nem fog annyit érni. egyiknek sem elérhetetlen, amiről most álmodoznak, csakhát le fognak morzsolódni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html