Mély gödörben ragadtak a kereskedők

A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2010. I. félévben 4,7, júniusban 4, százalékkal csökkent az előző év azonos időszakában mérthez képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a júniusi értékesítés volumene lényegében az előző hónap szintjén maradt - közölte a KSH.
NAPI, 2010. augusztus 25. szerda, 09:04
Fotó:

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2010. I. félévben 3398 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből júniusban 630 milliárd forint realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 45 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17 százaléka üzemanyag-, 13százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek 2010 I. félévében 3,8, júniusban 3,2 százalékkal kisebb volumenű forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában. 2010 júniusában az eladások jelentős részét (90 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai 3,9 százalékkal csökkentek a 2009. júniusihoz képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem júniusi volumene lényegében az előző hónap szintjén maradt.


A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene 2010 I. félévében 4,0, júniusban 4,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 2010 júniusában a textil-, ruházati és lábbeliüzletek, valamint az összes forgalomból kis súlyt képviselő illatszerüzletek és a csomagküldő hálózat eladásai nőttek, a többi üzlettípusban bonyolított forgalom volumene mérséklődött. A legnagyobb mértékű visszaesés az iparcikk jellegű vegyes üzletekben és a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletekben jelentkezett. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras forgalma lényegében a májusi szinten maradt.


Az üzemanyagtöltő állomások 2010. I. félévben 9,3, júniusban 8,1 százalékkal kisebb volumenű forgalmat értek el, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a júniusi eladások 1,3 százalékkal meghaladták az előző havit.


Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviselte a legnagyobb részt, aránya 2010. I. negyedévben 38 százalék volt. A többi régió egyenként 8-12 százalékban részesedett a kiskereskedelmi forgalomból. Az I. negyedévben minden régióban csökkent a kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene - a legkevésbé Dél-Alföldön (2,6 százalék), a leginkább Nyugat Dunántúlon (6,1 százalék).


Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2010. júniusban az Európai Unió 27 tagállamában az előző év azonos időszakához mérten átlagosan 0,5, az eurózóna országaiban 0,4 százalékkal növekedtek a kiskereskedelmi eladások. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint tizenkét tagállamban tapasztaltak növekedést, nyolcban csökkenést. A legnagyobb mértékű növekedést (4,3 százalék) Romániában, a legnagyobb visszaesést (8,7 százalék) Litvániában mérték.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2010. I. félévben 26,2, júniusban 10,5 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakihoz viszonyítva - közölte a KSH.

HOZZÁSZÓLÁSOK