A termelői átlagárak jelenleg kilogrammonként 55-60 forint között mozognak, az azonnali szabadpiacon pedig 45-50 forint között. Márciusra a Tej Terméktanács újabb jelentős áresést vár, mivel a legtöbb termelő, üzem számára - már akinek van még szerződése a feldolgozókkal - az előző havi átlagárak alapján állapítják meg az átvételi árakat. Gond van a fizetési határidőkkel is, gyakorta megesik, hogy a szerződésben szereplő helyett 90-100 napra fizetnek a feldolgozók.

Feleannyiba sem kerül a német UHT tej, mint a magyar

Az is jellemző, hogy az európai túltermelés miatt - ami a termelők megítélése szerint az Európai Bizottság átgondolatlan tejkvóta-emelése okozott - a feldolgozók egyre inkább a spotpiacról szerzik be alapanyag szükségletüket. Az ország legtöbb megyéjében a termelők szerződései március végén lejárnak, és kilátásuk sincs újat kötni, ez azonban veszélyezteti a termelés biztonságát - egyre több vállalkozás jelenti be, hogy csökkenti, vagy végleg felszámolja tevékenységét vágóhídra, szerencsésebb esetben exportra küldve a tehén- és vemhesüsző-állományát. A szakmai szervezetek szerint az elmúlt évben legkevesebb 11 ezer vemhes üszőt vittek ki ukrán és orosz piacokra.

A MOSZ Szarvasmarhatenyésztők Országos Választmányának tagjai szerint egyre nagyobb terhet ró a termelőkre az állatjóléti és környezetvédelmi beruházások megvalósítása is. A tavaly elnyert támogatásokhoz viszont még alig jutottak hozzá - akad olyan termelő is aki a szeptemberben benyújtott számlái után sem kapott pénzt -, és egyre többen fontolgatják, hogy el sem kezdik a beruházásokat. A jelenlegi hitelezési, piaci, értékesítési feltételek mellett nem tudják vállalni ugyanis a támogatásért cserébe az állatlétszám öt éves továbbtartását.

Ugyanakkor a tejfeldolgozók is bajban vannak: amíg tavaly a kereskedőknek átlagosan januárban még 157 forintért tudták eladni a zacskós tej literjét, addig ez év elején az ár már csak 125-130 forint volt az ár. Ennél alig volt magasabb a tartós, dobozos tejek átlagosan 135 forintos átadási ára. A termelők és feldolgozók szerint a feldolgozói és a fogyasztói árak között közel 70 százalékos különbség van, a magyar előállítású dobozos tej literjéért például átlagosan 243 forintot kellett a boltokban fizetni. Ezzel szemben az importból származó, az egész régióban nyomott áron terített nyugat-európai, elsősorban német és holland tej 105-120 forint közötti árakon kapható a nagyobb láncoknál. A feldolgozók azt sérelmezik, hogy az ő termékeiken nagyjából akkora árrés van, mint amibe egyébként a magasabb termelői áron értékesített, és idáig szállított német áru kerül.

Jön a demonstráció?

A választmány ülésén a demonstrációs bizottság munkájának felújításáról döntöttek a termelők és a feldolgozók képviselői. Érdemi, és mielőbbi kormányzati segítséget sürgetnek a tejágazat megsegítése érdekében. Szerintük a jelen túltermelési válsághoz az EU elhibázott döntései vezettek, amikor Brüsszel fél éves áremelkedés után uniós szinten évi két százalékos kvótaemelést engedélyezett. A termelők ezért azt kérik a kormánytól, hogy mielőbb kezdeményezze az Európai Bizottságnál, hogy az intervencióra felajánlható tejmennyiséget felemeljék, valamint a kvótaalapú támogatást is 50 százalékkal növeljék.

A demonstrációs bizottság várhatóan már a jövő héten eljuttatja a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba azokat a javaslatokat, amelyekkel szerintük az ágazati gondokon enyhíteni lehetne. Amennyiben ez a tárgyalás nem vezet eredményre, a választmány többsége szerint újra demonstrálniuk kell, akár régiós szinten összefogott, összehangolt akciókra is sor kerülhet. Pastorek Sándor, a szlovákiai tejtermelők megbízottja az ülésen a visegrádi országok tejtermelőinek összefogását sürgette, kérve, hogy a magyar termelők is csatlakozzanak.