Mennyit fizetünk jövőre az áramért?

Az új villamosenergia-törvény (vet) előírásának megfelelően minden eddiginél több villamos energiát bocsát a hosszú távú áramvásárlási szerződéseiben lekötött kapacitásokból aukcióra a Magyar Villamos Művek kereskedő cége.
NAPI Online, 2007. október 24. szerda, 08:29
Fotó:

Az árverési pályázatot a 2008. január 1-jétől december 31-éig tartó időszakra hirdették meg. Az aukción összesen 1150 megawatt kapacitást kínál fel az MVM Trade, ami 8-9 terawattóra áramot jelent. A mennyiség nagyságát jelzi, hogy a jövő januári piacnyitást követően a védett fogyasztói kör, vagyis a lakosság és a legkisebb ipari fogyasztók ellátását biztosító egyetemes szolgáltatók mintegy 12 terawattóra energiát igényelnek. Az aukció kiemelt fontosságát bizonyítja, hogy mind a 29 áramkereskedő cég jelezte részvételi szándékát. Az MVM Trade az aukció meghirdetésekor egyúttal tájékoztatta a piaci szereplőket arról is, hogy a 2008-as évre vonatkozóan további árverési pályázatok megtartását tervezik a negyedéves, illetve ennél hosszabb időszakokra.

Az új vet és a piac liberalizálása kapcsán az ipari nagyfogyasztók már többször jelezték nemtetszésüket a gazdasági minisztérium vezetőinek, hogy a nem megfelelő törvényi szabályozás miatt a jövő évi piacnyitás rendkívüli mértékű áramár-emelkedést indukál. Számításaik szerint akár 40-50 százalékkal is drágulhat a villamos energia. Az áremelkedés legfőbb oka pedig, hogy a régióban komoly kapacitáshiány van, ezért a délkelet-európai országok bármennyit hajlandók fizetni az energiáért. A nagyfogyasztók többek között azt szeretnék elérni, hogy ne lehessen az aukción eladott áramot exportálni, mert az egyértelműen hazai kapacitáshiányt és ezzel együtt komoly árnyomást eredményez, ám a gazdasági tárca hajthatatlan.

HOZZÁSZÓLÁSOK