Mérnöki kamara örül a paksi dealnek

A magyarországi villamosenergia-ellátás forrásai között nélkülözhetetlen az atomenergia - közölte Magyar Mérnöki Kamara (MMK) szerdán, hozzátéve, hogy üdvözlik a paksi nukleáris erőmű-kapacitás fenntartásáról szóló megállapodást.
MTI, 2014. január 15. szerda, 16:40
Fotó: Napi.hu

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint nagy lehetőség és nagy kihívás a hazai mérnöktársadalom számára a részvétel a megvalósításban. A nukleáris energetikai együttműködésről kötött orosz-magyar kormányközi megállapodás megszünteti a bizonytalanságot a paksi erőmű termelőkapacitásának hosszú távú fenntartását illetően.
Az energetikával foglalkozó hazai szakmai közösségek számára egyértelmű, hogy - összhangban a korábbi parlamenti határozatokkal és a Nemzeti Energiastratégiával - a nukleáris energiatermelésre hosszú távon szükség van - hangsúlyozza közleményében a kamara.

A magyar villamosenergia-rendszer működése nem nélkülözheti a megbízható, versenyképes költségekkel működő alaperőműveket. Ezek szén, földgáz és nukleáris eredetű energiahordozókkal működhetnek. Az MMK szerint a különféle kockázatokat és környezeti hatásokat számba véve kitüntetett helye lesz a jövőben is a nukleáris fűtőelemeknek.
Ellátás-biztonsági szempontból a nukleáris energetika gyökeresen eltér a nemzetközi gázkereskedelemtől és a szénkereskedelemtől. A különbözőségek javítják az ellátásbiztonságot. A hazai, fosszilis energiahordozókon alapuló erőműpark egy része elöregedett, hatásfoka nem felel meg a kor színvonalának, cseréje, kiváltása lesz szükséges a következő időszakban - áll a közleményben.

Az erőműblokkok építése nagy tőkeköltségekkel, viszonylag hosszú előkészítési, engedélyeztetési és építési idővel jár. A fejlesztés 60 éves üzemidőt céloz meg. Ezért a finanszírozás a kockázatkerülő, rövid idejű és biztos megtérülésre számító kereskedelmi banki környezetben nehezen, vagy csak igen drágán oldható meg. Ezen segít a kormányközi megállapodás, a felelős politikai tényezők stratégiai kötelezettségvállalása - közölte az MMK.

"A hazai részvételi arány maximálása mindannyiunk érdeke, amire azonban a szakembereknek és cégeknek fel kell készülniük. A nukleáris biztonság a legmagasabb, hiteles szakmai színvonalat és minőséget igényli minden résztvevőtől. A megállapodás tudatában a cégek és szakemberek megkezdhetik, illetve meg kell kezdeniük felkészülésüket arra, hogy megfeleljenek a magas követelményeknek" - fogalmaz a közlemény.

Az MMK jogosítási, tanúsítási és továbbképzési rendszereivel támogatja a magyar gazdaságot a nukleáris programban való eredményes részvételben - emelte ki a kamara.

HOZZÁSZÓLÁSOK