Messze a legjobb a magyar fizetési mérleg

Magyarország fizetési mérleghelyzete "messze a legjobb" az egész közép-európai térségben - állapították meg londoni piaci elemzők, akik szerint jövőre várhatóan tovább szélesedik a hazai össztermékhez mért többlet.
MTI-Eco, 2011. június 30. csütörtök, 16:58
Fotó:

A MNB csütörtöki bejelentése szerint a folyó fizetési mérleg többlete 787 millió euróra emelkedett az első negyedévben. Ezzel a többlet történelmi csúcsra nőtt.

A JP Morgan elemzői az adatismertetés után adott kommentárjukban úgy fogalmaztak, hogy Magyarország folytatja átalakulását "mélyen folyómérleg-deficites országból folyómérleg-többletes országgá", és ez a kedvező folyamat enyhíti a magas külső eladósodottságból eredő kockázatokat. Számításaik szerint a folyómérleg-többlet elérte a magyar hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékát, ami "jelentős javulás" a 2008-ban elhatalmasodott pénzügyi válság előtti 7-8 százalékos hiányokhoz képest.

Az elemzők azzal számolnak, hogy az idei teljes évi folyómérleg-többlet 1,8 százalékra apad, elsősorban a belföldi kereslet élénkülésének hatására. Az jósolták csütörtöki kommentárjukban, hogy 2012-ben az egész évi mérlegtöbblet a GDP-érték 2,5 százalékára bővül, miután beindul az autóipari beruházásokból eredő export.

A Morgan Stanley elemzői kiemelték, hogy jelenleg a magyar fizetési mérlegegyenleg "tűnik messze a legjobbnak" egész Közép-Európában. Bár évekbe telik a magas küladósság és a szintén jelentős devizaalapú háztartási adósságállomány leépítése, Magyarország mindazonáltal "jó úton halad". Tekintettel azonban a felhalmozódott adósságállomány megújításának szükségességére, a finanszírozási hozzáférés és a forintot támogató, "egészséges" mértékű kockázatvállalási készség továbbra is kulcsfontosságú Magyarország számára.

Ez magyarázza, hogy az MNB miért összpontosít a külső környezetre - vélik a Morgan Stanley elemzői. Ugyanez magyarázza, hogy "nagyon valószínűtlen" a kamatcsökkentés az MNB részéről mindaddig, amíg a kockázati környezet sérülékeny, függetlenül attól, hogy mennyire tűnnek kedvezőnek a középtávú inflációs kilátások.

A belső keresleti recesszió és az erőteljes exportkereslet kombinációja eredményezte az árforgalmi egyenleg "látványos" javulását. Az elemzők szerint jóllehet a külső kereslet húzóereje gyengül, és ez a kereskedelmi mérleg javulási ütemének lassulását fogja eredményezni, ám az átlendülés jelentős részben strukturálisnak tűnik, nem pedig ciklikusnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK