Mi a legnagyobb baj a magyar felsőoktatásban? Kiderült!

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint kiemelt és azonnali megoldást igénylő probléma az ösztöndíjak kérdése, s azok megreformálása a családok számára is segítséget jelentene.
Domokos László, 2017. október 14. szombat, 18:57
Fotó: Pixabay

A szervezet szombati közgyűlésén kiemelt helyen szerepelt a HÖOK Jövőképprogramja. Az ezzel összefüggő ágazati egyeztetések megkezdődtek, s azok eredményei a hallgatók számára is érzékelhetőek lesznek, de a legfontosabb megoldandó kérdés továbbra is az ösztöndíjak alacsony összege - mondta Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke az MTI-nek.

A hallgatók nagy része munkavállalásra kényszerül a tanulás mellett, a családok számára is megterhelő a gyermekük oktatásának finanszírozása. A KSH 2017-es becslése alapján, a szülőknek gyermekenként átlagosan 15 millió forint ráfordítással kell számolnia, ha támogatják a diploma megszerzését.

A családoknak ebben a kiemelt költségekkel járó időszakban szüksége lenne az állam nagyobb szerepvállalására a hallgatók támogatásában - véli Gulyás. Az ösztöndíjreform a hallgató számára a biztosabb megélhetés mellett motivációs erőt is képvisel a szakmai fejlődéshez, valamint csökkentheti a családok egy gyermekre jutó kiadásait, családtámogatási intézkedésként is szolgálhat.

A HÖOK Mentorprogram adatai is igazolják, hogy a hallgatók körében jelentős a nehéz körülmények között élők száma. Az idei évben megháromszorozódott a programba jelentkezők száma, s több mint 3000 mentorálttal kezdődött a tanév - fogalmazott az elnök.

Címlapkép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.10.14 22:35

Van más baj is a felsőoktatásban: az oktatás "vízhordói" azaz a tanársegédek, óraadók, gyakorlatvezetők nagyon alul vannak fizetve és ezért lassan már nem lesz, aki megtartja az órákat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html