Mi húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből?

Elemzők szerint a negyedik negyedéves 4 százalékos GDP-csökkenés nem okozott meglepetést; a közeljövőben már pozitív előjelű GDP-adatot is láthatunk, amit elsősorban az exportbővülés és a belső fogyasztás növekedése fog vezérelni.
NAPI, 2010. március 10. szerda, 11:35
Fotó:

Az utolsó negyedéves magyar GDP-adat értékelésében a Napi által megkérdezett elemzők máshová teszik a hangsúlyt, abban azonban egyetértenek, hogy a közeljövőben már pozitív előjelű GDP-adatot is láthatunk, amit elsősorban az exportbővülés és a belső fogyasztás növekedése fog vezérelni.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője az export kiemelkedő teljesítményére hívja fel a figyelmet, de megemlíti, hogy a kiviteli többlet csak rövidtávon maradhat fenn, hiszen az import további zsugorodása valószínűtlen. Az elemző kiemelte elemzésében azt is, hogy az ipar termelési oldala gyenge, de javulnak a kilátások és a bizalmi index is pozitív jövőképet mutat.

Ugyancsak az export teljesítményét emeli ki a CIB Bank elemzője, Barta György is, de szerinte a külső és belső kereslet aránya nem meggyőző és ez egy lefelé mutató kockázat a magyar gazdaságban. Az elemző exportorientált lassú fellendülésre számít, bár a 2010-es GDP-változás előjele még negatív lesz.

A magyar exportpiacok fellendülésének üteme azonban hagy némi kívánni valót maga után, és ez szintén kockázati tényező - teszi hozzá Barta, aki megemlítette azt is, hogy a pénzügyi szektor pozitív teljesítménye figyelemre méltó és további erősödést vár ezen a téren.

A mezőgazdaság teljesítményének gyengülésére hívta fel a figyelmet Réczey Zoltán a Budacash elemzője, aki szerint ugyanakkor az erős 2008-as mezőgazdasági bázishoz képest várható volt a negatív elmozdulás. Az elemző szerint az ipari termelés élénkülhet a következő negyedévben, a keddi naptárhatástól megtisztított 5,7 százalékos ipari termelési adat is ezt sejteti.

Réczey - aki stagnáló GDP-vel számol 2010-ben - véleménye szerint a megindult pozitív folyamat mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a W alakú válsággal számoló a várakozásokat sem.

HOZZÁSZÓLÁSOK