Mi lesz a forinttal Matolcsy bejelentése után?

Meghatározó lehet a forint árfolyamának további alakulása szempontjából az, hogy a nemzetgazdasági tárcát vezető Matolcsy György - váratlanul - már ma délután fél négykor beszámol a 2010-11 évi költségvetésről. Eközben az ír hírek sem segítenek a magyar devizának.
NAPI, MTI-Eco, 2010. szeptember 8. szerda, 14:15
Fotó:

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerda délután fél négykor beszámolót tart a 2010-11 évi költségvetésről. Megfigyelők arra számítottak, hogy ilyen tájékoztatásra az őszi önkormányzati választások előtt nem kerül sor, ezért meglepő a tárca közleménye.

Matolcsy szavai akkor erősíthetik a mélyrepülésben lévő forintot, ha végre kiderülne, milyen konkrét intézkedésekkel, részletes lépésekkel szándékozza mérsékelni a kormány az államháztartási hiányt - vélekedett Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője. Ha viszont újra csak az ismert, általános célkitűzésekkel rukkol elő a miniszter, tovább eshet a hazai deviza. Kolba mindazonáltal arra számít, hogy az önkormányzati választásokig - Brüsszel nyomása ellenére - marad a mellébeszélés. A forint árfolyamában az látszik, hogy fogy a türelem - fogalmazott.

Másfél órával Matolcsy tájékoztatója előtt az euró egysége 289,40, a dolláré 227,80, a svájci franké 225,60-on állt, azaz közel volt a dollár-frank paritás.

A szakember hozzátette, az írországi hírek is hozzájárulnak a forint gyengeségéhez, újabb szöget verve a koporsóba.

Történelmi csúcsot döntött a szerdai kereskedésben az ír állampapírok nem-teljesítésére köthető biztosítások díja (CDS) azok után, hogy a kormány bejelentett bankvédő intézkedései további államadósság-növekedéshez vezethetnek.

A délutáni kereskedésben az öt éves lejáratú ír állampapírra köthető biztosítás ára 4 százalékos szinten, 20 bázisponttal volt magasabb, mint korábban - a Markit piacelemző cég szerint. Ez azt jelenti, hogy most már 400 ezer euróba kerül 10 millió euró ötéves lejáratú ír kötvény biztosítási díja, 20 ezer euróval többe, mint a keddi kereskedésben.

Az árnövekedés azután következett be, hogy kedden az ír kormány bejelentette, az év végéig meghosszabbítja a bankokat védő garanciacsomagot. Az Európai Bizottság már korábban jelezte, hogy engedélyezi a nehéz helyzetben lévő ír gazdaság megmentését célzó kormányzati törekvéseket.

Annak ellenére, hogy az intézkedés további kötelezettségeket ró az ír államháztartásra, a BNP Paribas elemzője, Rajeev Shah optimizmusának adott hangot: "jó látni, hogy a kormányzatok kiállnak saját bankszektoruk mellett". Az Európai Központi Banknak (ECB) is támogatnia kellene az ír gazdaságot azzal, hogy több államkötvényt vásárol a közeli jövőben - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.08 16:28

Mondjuk ovatosan a tanáccsal, mert éppen erősödik a forint.
Szerintem nem azért állt ki most a Matolcsy , hogy SORONKIVÜL bejelentse, hogy mindenkire fittyet hányunk, hanem hogy megnyugtassa a piacokat !
Gondolom nem 250 es CHF.-el akar a Fidesz az önkormányzatinak nekiugrani ???
Speecko akár el is adhatod a CHF -edet mert kicsit túlfutotta magát (persze a hosszútávu emelkedő trend az ettől még nem dőlt meg )

3% hiány alatt haver az EU, afölött pedig olyan mint egy ÁVH.-s
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vazul, 2010.09.08 16:04

Embörök gyorsan vegyetek €-t még a beszéd előtt, mert nagyot fog esni a forint, utána meg részvényt mert az fog zuhanni ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.08 15:17

Így a hír elött:
2,8 hiánycél
(érdemi ) adócsökkentések 2012 től
megszorítások 2011 ben ( csak amennyi muszály a hiánycélhoz )
IMF = EU megállapodás után a pontos részletek...
IMF=EU tárgyalások kezdete ???

Kb. ekkor van valami esély a nagy beszakadás megállítására. Jobb a választások elött lenyeletni a békát, mert mindenki megérti, hogy gáz van...

Különben a svájci frankban eladósodottak elmennek szavazni !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

peripetia, 2010.09.08 15:14

Jajjjj, baj van! Ha matolcsy megszólal és elmeséli a hoffehére meg hét törpicit, akkor is elszáll a forint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html