Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerda délután fél négykor beszámolót tart a 2010-11 évi költségvetésről. Megfigyelők arra számítottak, hogy ilyen tájékoztatásra az őszi önkormányzati választások előtt nem kerül sor, ezért meglepő a tárca közleménye.

Matolcsy szavai akkor erősíthetik a mélyrepülésben lévő forintot, ha végre kiderülne, milyen konkrét intézkedésekkel, részletes lépésekkel szándékozza mérsékelni a kormány az államháztartási hiányt - vélekedett Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője. Ha viszont újra csak az ismert, általános célkitűzésekkel rukkol elő a miniszter, tovább eshet a hazai deviza. Kolba mindazonáltal arra számít, hogy az önkormányzati választásokig - Brüsszel nyomása ellenére - marad a mellébeszélés. A forint árfolyamában az látszik, hogy fogy a türelem - fogalmazott.

Másfél órával Matolcsy tájékoztatója előtt az euró egysége 289,40, a dolláré 227,80, a svájci franké 225,60-on állt, azaz közel volt a dollár-frank paritás.

A szakember hozzátette, az írországi hírek is hozzájárulnak a forint gyengeségéhez, újabb szöget verve a koporsóba.

Történelmi csúcsot döntött a szerdai kereskedésben az ír állampapírok nem-teljesítésére köthető biztosítások díja (CDS) azok után, hogy a kormány bejelentett bankvédő intézkedései további államadósság-növekedéshez vezethetnek.

A délutáni kereskedésben az öt éves lejáratú ír állampapírra köthető biztosítás ára 4 százalékos szinten, 20 bázisponttal volt magasabb, mint korábban - a Markit piacelemző cég szerint. Ez azt jelenti, hogy most már 400 ezer euróba kerül 10 millió euró ötéves lejáratú ír kötvény biztosítási díja, 20 ezer euróval többe, mint a keddi kereskedésben.

Az árnövekedés azután következett be, hogy kedden az ír kormány bejelentette, az év végéig meghosszabbítja a bankokat védő garanciacsomagot. Az Európai Bizottság már korábban jelezte, hogy engedélyezi a nehéz helyzetben lévő ír gazdaság megmentését célzó kormányzati törekvéseket.

Annak ellenére, hogy az intézkedés további kötelezettségeket ró az ír államháztartásra, a BNP Paribas elemzője, Rajeev Shah optimizmusának adott hangot: "jó látni, hogy a kormányzatok kiállnak saját bankszektoruk mellett". Az Európai Központi Banknak (ECB) is támogatnia kellene az ír gazdaságot azzal, hogy több államkötvényt vásárol a közeli jövőben - tette hozzá.