Mi lesz ha elapadnak az uniós források?

Már most fel készíteni a vállalkozásokat az uniós támogatások 2020 utáni átalakulására, át kell terelni őket a piaci finanszírozás felé, amiben érdemes lenne felhasználni a növekedési hitelprogram (nhp) tapasztalatait - hívta fel a figyelmet Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke csütörtökön, az EU fejlesztési források felhasználásáról rendezett konferencián.
MTI, 2016. november 24. csütörtök, 14:26
Fotó: Napi.hu

Nagy Márton a Miniszterelnökség által Magyarország erősödik címmel rendezett konferencián hangsúlyozta, az uniós támogatásoknak igen jelentős szerepük van a gazdaságban a nagyobb beruházásokon, a foglalkoztatáson, a költségvetésen, az adóbevételeken vagy akár a kiadások megtakarításán keresztül, a külső finanszírozási képességre vagy a devizatartalékra is hatással vannak. A sérülékenységet, a növekedést is befolyásolják, ezért foglalkozni kell azzal, mi történjen, amikor már nem, vagy más minőségben állnak rendelkezésre.

Az uniós források felhasználását ciklikusság jellemzi, ami adott év gazdasági növekedésében akár 0,5-1 százalékos ugrást is jelenthet. A gazdaságfejlesztés, a konvergencia azt igényli, hogy az uniós forrásokat minél hamarabb kiosszák, de ki kell valamit találni, hogy ennek hatását ki lehessen simítani. Ez nem magyar sajátosság, más közép-kelet-európai országokban is jellemző, ahol az uniós források aránya jelentős a GDP-hez képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK