Mi lesz most a kamattal? Járai is megszólalt

A vártnál és az előző havinál is magasabbra sikeredett áprilisi inflációs adat után az MNB Monetáris Tanácsa várhatóan fenntartja óvatos kamatpolitikáját, azaz továbbra sem lehet drasztikus vágásokra számítani. A jegybankelnök szerint az sem biztos, hogy folytatható a lazítás.
Sebők Miklós, NAPI Online, 2005. május 11. szerda, 14:05
Fotó:

Nem vagyunk biztosak abban, hogy a kamatcsökkentési politika folytatható - jelentette ki Járai Zsigmond Békéscsabán. A Reuters beszámolója szerint a jegybankelnök arról nem nyilatkozott, hogy szerinte hamarosan véget ér-e a monetáris enyhítés ciklusa. Járai a legfrissebb inflációs adatot igen jónak minősítette, s kijelentette, hogy az nem hordoz jelentősen új információt és minden esély megvan mind az idei, mind a jövő év végi inflációs célok elérésére. Az MNB vezetője úgy véli, a forint elmúlt hónapokban tapasztalt gyengülése nem lendíti meg számottevően az inflációt. Problémát jelent ugyanakkor a gazdasági növekedés lassulása, a folyó fizetési és a külkereskedelmi mérleg magas hiánya, valamint a munkanélküliség emelkedése. Járai szerint a költségvetési deficit magasabb lehet a kormány várakozásánál, de nem tragikusan magasabb, a PPP-megoldásoknak köszönhetően. Járai megerősítette: a 2010-es eurócsatlakozás elérhető, de csak gyors reformokkal.

Várhatóan csak óvatosan nyúl a Monetáris Tanács az alapkamathoz az előző havinál magasabb, 3,9 százalékos áprilisi éves inflációs adat nyomán - mondták elemzők a NAPI Online-nak.

Trippon Mariann, a CIB Bank makroelemzője szerint ennek ellenére van esély arra, hogy a következő hónapokban 1-2 kisebb lépést tegyen a jegybank monetáris döntéshozó szerve. A bíztató jelek közül Trippon a 0,2 százalékkal csökkenő 2,6 százalékos maginflációs adatot emelte ki, amely azt bizonyítja, hogy elsősorban a szezonális cikkek hajtották fel a negyedik hónapban a fogyasztói árakat.

Óvatos jegybanki politikára számít a következőkben Suppan Gergely is, aki szerint az infláció áprilisi megugrása főként üzemanyagok drágulására vezethető vissza. Takarékbank szakértője hozzátette: a kedvező maginfláció, a májusban mérsékelten csökkenő üzemanyagárak, illetve a magas bázis (egy évvel korábban 7,6 százalékos volt az infláció) együttesen lehetőséget adnak a jegybanknak a kamatcsökkentésre. Mindazonáltal az MNB várhatóan óvatos marad, nem fog elhamarkodott lépést tenni - fogalmazott a szakember.

Az MNB a legutóbbi kamatmeghatározó üléséről szóló jegyzőkönyvében jelezte, hogy a 2006-os inflációs pályáról a májusi inflációs adatok ismeretében lehet "átfogó, aktualizált" képet adni. Suppan szerint ezzel a jegybank arra utal, hogy májusban nem várható kamatcsökkentés, egy ilyen lépéssel megvárja a júniusban publikálandó májusi inflációs adatot. Ezt minden további nélkül megteheti, hiszen a kötvénypiaci oldalról nem nehezedik rá nyomás. (Az állampapír-hozamok jó ideje alig moccannak.) Suppan hozzátette, az üzemanyagárak csökkenése miatt májusban 3,3 százalék közelébe süllyedhet az infláció.

Az MNB Monetáris Tanácsa május 23-án tartja legközelebbi kamatmeghatározó ülését. Április 25-én a testület 25 bázisponttal 7,50 százalékra csökkentette az irányadó rátát.

HOZZÁSZÓLÁSOK