Mi lesz Pakssal az orosz szankciók közepette?

A Paksi Atomerőmű bővítését nem érinti az Oroszország elleni mostani nemzetközi szankciós csomag - mondta Aszódi Attila, az atomerőmű bővítéséért felelős kormánybiztos hétfőn a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.
Inforádió, 2014. szeptember 23. kedd, 07:47
Fotó: Napi.hu

A kormánybiztos arra a felvetésre, hogy a nemzetközi megállapodásban szereplő, a bővítéshez az orosz hitelt folyósító bank rajta van a szankciós listán, kifejtette: az érintett banknak a forrásszerzését korlátozzák a jelenlegi nemzetközi szankciók, ami nem akadályozza meg a bankot, illetve az orosz felet abban, hogy forrást helyezzen ki. Szerezhet akár otthonról is forrást, illetve az orosz fél vélhetően fel tud mutatni számos más bankot, amelyek adott esetben a megállapodásba be tudnak lépni - mondta.

A megállapodást fel lehet nyitni, és be lehet más bankot vonni, ha szükségessé válik, de ez most nem szükséges. Nagyon intenzív tárgyalások zajlanak a műszaki és egyéb részletek tisztázására, de bankváltással kapcsolatos egyeztetések nem szükségesek és nem is folynak. Mindaddig, amíg az orosz fél nem jelzi, hogy számára nem áll rendelkezésre a forrás, addig ez nem lenne indokolt - jelentette ki a kormánybiztos.

A konstrukcióról elmondta: Oroszország 10 milliárd eurós hitelkeretet biztosít Magyarország számára, amit a megállapodásban szereplő bank folyósít, ennek, valamint 20 százaléknyi magyar önrésznek a biztosításával lehet megvalósítani a beruházást.

Aszódi Attila beszélt arról is, hogy jelenleg három szerződés részletein dolgoznak, ezek tisztázzák az erőmű tervezésének, megépítésének és üzembe helyezésének, valamint üzemeltetésének és karbantartásának feltételeit, továbbá az üzemanyagszállítás körülményeit.

A keretmegállapodások ellen az Európai Unió nem emelt kifogást és folyamatban van a szerződések egyeztetése is. A kormánybiztos kiemelte, hogy az EU Ellátási Ügynökségének aláírási joga van az üzemanyagszállítási szerződést illetően, harmadik félként be fog lépni a szerződésbe.

Arra a megjegyzésre, hogy az oroszokon kívül más jelentkezők is voltak a paksi bővítésre, úgy reagált: az orosz hitelkonstrukció nagyon kedvező feltételeket biztosít Magyarország számára. Fontos elem az is, hogy az orosz fél vállalta az üzemanyagellátást, ugyanakkor más forrásból is lehetséges üzemanyagot beszállítani. Ha hosszú távon elszigetelődne Oroszország, más forrásból is beszerezhet üzemanyagot Magyarország, jelenleg azonban ez nem szükségszerűség.

Oroszország pont annyira érdekelt ebben az üzletben, mint Magyarország - hangsúlyozta a kormánybiztos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.09.23 11:59

@zappara: Csak a harácsolást és a hatalmat látják.

Ennek nagyon csúnya vége lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.09.23 11:57

@Blama:

qvára nem vicces ez az egész
én csak a saját családomért felelek, nem egy egész országért..de a felelősségérzetem 10 milliószor több, mint a hatalomnak..a harácsolástól már nem is látnak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.09.23 11:55

ez az egész egy rossz álomnak tűnik
hosszú hosszú időre újra komoly orosz függőségbe hozzuk gyerekeinket és még unokáinkat is az oroszoktól
s persze az egész balhét is ők fogják fizetni..legalább nem kell majd gondolkozni, mire költsék, már most megvan a helye...
már most meg van kötve a költségvetés a következő 50 évre
hihetetlen felelőtlenség,a jövő nem is felélése, hanem majszolása ezerrel (pusztán azért, mert a qva orbánnak kell a qva pénz...most)
(s jószerével valószínűleg erre ebben a formában nem is lesz szükségünk, másrészt nem kockáztatok sokat, ha azt mondom, sosem fog megtérülni)
az oroszok viselkedését, reakcióit látva nem sok jóra számíthatunk..pedig most egy putyin van..mi lesz, ha nála rosszabb, súlyosabb vezető kerül hatalomra???
egyáltalán csak egy percig végiggondolták a kockázatokat???
ilyen az, ha a hatalom felett semmilyen kontroll sincs..és istennek képzeli magát....pedig csak egy végtelenül önző, a végtelen hatalomtól a józan eszét elvesztett szotyolaköpködő..akiben semmilyen felelősségérzet nincs..egy hisztis, toporzékoló óvodás..aki mindent most akar...persze magának..
de lesz ez még másképp is..csak addigra kiürül a fél ország (és akik elmentek, sosem fognak visszajönni, beágyazódnak)

lassan ez a jobb sorsa érdemes ország egy háborús romhalmaz..atomcsapás..na az van most...
gondolom nem gondolja senki, hogy majd a szülők (akiknek van felelősségérzetük)..majd itt hagyják a gyerekeket..hogy ők tákoljanak össze valamilyen élhető országot ..erre menjen rá az életük??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.09.23 08:46

Tudtam, hogy ez semmiben sem érinteht bennünket.

De hát mi nem akarunk a Gazprom ( étrsd: Putyin ) legvidámabb barakkja lenni.

Vagy ma már más a helyzet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html