Mi vár a munkavállalókra 2017-ben?

Munkavállalói érdekképviseletek szerint nem a munkavállalók költségvetése a kormány által most benyújtott 2017-es tervezet. Van azért kedvező változás is.
MTI, 2016. április 27. szerda, 20:41
Fotó: Napi.hu

A munkavállalói érdekképviseletek fenntartásaikat hangoztatják a 2017-es költségvetés tervezetének a foglalkoztatást érintő részei miatt, azonban pozitív lépéseket is látnak a kedden benyújtott törvényjavaslatban.

A jövő évi büdzsé sem a dolgozói szegénység csökkenéséhez, sem a foglalkoztatás növekedéséhez nem járul hozzá - mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke az MTI-nek. Kiemelte a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot, amely jövőre a közfoglalkoztatásra 325 milliárd forintot, aktív foglalkoztatás-politikai eszközökre azonban csupán 16 milliárd forintot fordít. Mindez azt mutatja, hogy a jövő évi költségvetés pusztán a közmunka révén járul hozzá a foglalkoztatás bővüléséhez, tehát a 2017-es büdzsé sem a munkavállalók költségvetése lesz - vélekedett a szakszervezeti vezető.

Jelezte, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) a munkatervében szerepelnek a jövő évre vonatkozó bértárgyalások. A MASZSZ készen áll a bértárgyalásokra.

Elmaradt az egyeztetés

A Liga Szakszervezetek (Liga) kifogásolja, hogy a kormány társadalmi egyeztetés, valamint az adó és járulékrendszer változásainak ismertetése nélkül terjesztette be Magyarország 2017. évi költségvetését az Országgyűlés elé. Azt azonban üdvözölték, hogy az egészségügy, a közoktatás, a szociális terület, a tavalyihoz képest jelentős finanszírozási többlettel számolhat jövőre. Egyelőre azonban nem látható, hogy ebből mennyi a dologi kiadás, mennyi a felhalmozott adósságok visszafizetése, és ténylegesen mennyi jut a jelentős jövedelemhátránnyal küzdő munkavállalóknak - olvasható a Liga által az MTI-hez eljutatott közleményben.

A Liga a célzott áfa-csökkentéseket jó lépésként értékeli, egyrészt, mert az alapvető élelmiszereket érintő adóterhek csökkentése a legszegényebb rétegek érdekeit védi, másrészt, mert az intézkedés a gazdaság kifehérítését szolgálja. A szakszervezet szerint azonban nem teljesen világos, hogy az áfacsökkentés miatt várható bevételkiesést honnan pótolja a kormány.

Hol van az egykulcsos szja csökkentése?

A 15 százalékos személyi jövedelemadó kulccsal kapcsolatban a szakszervezet továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a nagyobb társadalmi igazságosságot megvalósító adórendszerre kell áttérni. Rámutattak, hogy bár a kormány korábban az egykulcsos szja csökkentését ígérte, a beterjesztett költségvetés azonban ezt nem tartalmazza.

A Liga reméli, hogy a kormány a jövő évi büdzsében lehetőséget biztosít a munkavállalók jövedelmi pozícióinak javítására, különös tekintettel a minimálbér már régóta aktuális, jelentős emelésére - írják közleményükben.

Van kedvező változás is

A Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) közleménye szerint a jövő évi büdzsé a munkavállalók szempontjából kedvező. Példaként említették az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését, ami az alacsony fizetésből élők reálfogyasztását érinti kedvezően. A MOSZ különösen értékelte, hogy az életpályaprogramok közé bekerült az egészségügyi dolgozók, köztük a szakápolók béremelési programja.

A szakszervezet szerint az is pozitívum, hogy a kormány a fogyasztás bővítésének adott prioritást a költségvetési megtakarítások túlzott mértékű erőltetésével szemben, hosszú távon ennek kedvező hatásai lesznek a fenntartható gazdasági növekedésre. A szakszervezet várja a bérfelzárkóztatási programban meghirdetett adókedvezmények újabb részleteit.

HOZZÁSZÓLÁSOK