A magyar szabadidő-, pihenő- és étkezési utalványok rendszerének egyes szabályozási elemei miatt indított kötelezettségszegési eljárás még folyamatban van - válaszolta ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, most éppen Széll Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő írásos kérdésére. (Hasonló témában néhány nappal korábban Kiss Péter MSZP-s országgyűlési képviselőnek is választ adott a miniszter.) Annyit tett még hozzá, hogy "sajnos, akár már szokványosnak is mondható, hogy az EU vizsgálatot indít a magyar törvényalkotás által elfogadott jogszabályok tartalma miatt. A kormány a jogos észrevételeket tudomásul veszi, megfontolja és elvégzi a szükségesnek ítélt korrekciókat, a magyar szuverenitás alá tartozó jogszabályok tekintetében azonban fenntartja álláspontját."

Most Brüsszelen a sor

Eszerint az Európai Bizottság (EB) 2012. november 21-én megküldött indoklással ellátott véleményére a magyar hatóságok a megadott határidőben, négy héten belül írásban válaszoltak. Az EB jelenleg mérlegeli a magyar érveket és a későbbiekben dönt arról, hogy folytatja-e az eljárást. Bízunk abban, hogy a válaszlevélben kifejtett érveink meggyőzik Brüsszelt arról, hogy a szabályozás összhangban van az uniós joggal - írta a tárcavezető. Az EB kifogásai az Erzsébet-utalvány szabályozására, valamint a Széchenyi pihenő (Szép) kártya kibocsátási feltételrendszerének szabályaira vonatkoznak.

Magyar belügy az Erzsébet-program?

A magyar kormány abból indul ki, hogy az EU-ban teljes mértékben tagállami hatáskör a szociális ellátórendszer kiépítése, működtetése, valamint a szociális biztonság megteremtése, a szociális ügyek kezelése az egyes tagállamok belügye. Ezzel összefüggésben a kabinet tiszteletben tartja az EU ajánlásait, de továbbra is kiáll az Erzsébet-program mellett, amely egy újszerű - európai és egyben magyar - válasz egyes szociális problémák megoldására - érvelt a már ismert módon Matolcsy. Álláspontja szerint az Erzsébet-program a 2010-ben megkezdett új, szociális szemléletű piacgazdaság kiépítésének egyik első lépése, amelynek köszönhetően 2012-ben több mint 100 ezer ember - ebből több mint 30 ezer gyermek - üdülhetett. A program működtetésének fő forrása az Erzsébet-utalványok forgalmazásából származó bevétel, emiatt biztosít az adószabályozás bizonyos preferenciákat az ilyen utalványban adott juttatásokhoz. Semmilyen rendelkezés sem tiltja azonban meg azt, hogy a juttatók más utalvány formájában adjanak étkezésre beváltható juttatást a vonatkozó közterhek megfizetése mellett - írta a miniszter.

A kormány mindent így hagyna

A természetben - egyes meghatározott vagy béren kívüli juttatásként - adható juttatásokra vonatkozó szabályozást a magyar kormány fő vonalaiban kialakultnak tekinti, olyan rendszerként kezeli, amely segíti a gazdaságfejlesztés és a szociálpolitika terén kitűzött célok megvalósulását, ezért rendszerszerű változásokat nem tervez - hangsúlyozta az NGM első embere. Ez nem jelenti azt, hogy szükség esetén ne kerüljön napirendre kisebb jelentőségű, pontosító jellegű módosítás bevezetésének kérdése - tette hozzá válaszában.