Mi vár Dunaújvárosra?

Meg kell mutatni, hogy a hagyományos iparvárosok nem a múlthoz tartoznak, hanem van jövőjük, ezért "becsületbeli ügy" Dunaújváros kérdése is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Dunaújvárosban, ahol a Modern városok program keretében együttműködési megállapodást írt alá Cserna Gáborral (Fidesz-KDNP), a város polgármesterével.
MTI, 2016. május 31. kedd, 13:57
Fotó: Napi.hu

Amennyiben Dunaújváros és a magyar ipar nem kapcsolódik be az ipari forradalomba, akkor nem fog fejlődni és a meglévő piacokat is elveszíti - mondta Orbán. A kormányfő  a megállapodásban rögzített pontok közül elsőként egy áruforgalmi csomópont létrehozását jelentette be. Ehhez az állam egy 500 hektáros területet biztosít a település közelében, a csomópontot a várossal közösen megépítik, majd azt az önkormányzat üzemelteti.

A Dunaújvárosi Egyetem megkapja a forrást azokhoz a fejlesztésekhez, amelyek révén az elektromobilitás kutatási és képzési lehetőségei adottak lesznek, így az intézmény a jövőben ilyen szakembereket is képezhet. A kormány pénteken elfogadja a nemzeti buszstratégiát, ennek keretében a város összes buszát elektromos maghajtásúakra cserélik.

A miniszterelnök szerint Dunaújvárosban hamarosan a munkaerőhiány lesz a fő gond, ezért fontos a térség összekapcsolása a várossal. A megfelelő úthálózat biztosításához négymilliárd forintból felújítják a Nagyvenyim, Sárbogárd, Mezőfalva felé, később a Cece, Németkér és Paks irányába tartó utakat.

Az egykori orvosi rendelő épületére egymilliárd forintot fordítanak. Átalakítással állami intézmények kaphatnak helyet benne vagy elbontás után építenek helyére egy új létesítményt. A régóta zárva tartó élményfürdőt megvásárolja az állam a tulajdonos banktól, és felújítják a szomszédban lévő Fabó Éva uszodával együtt hárommilliárd forintból.

A Szalki-szigetre a vízminőség javítása érdekében 900 milliót, a víziközmű-felújítási programban szereplő új csápos kút létrehozására 1,2 milliárd forintot adnak. A Béke téri buszpályaudvart kiköltöztetik a vasútállomásra, így egy modern közlekedési csomópont létesül hárommilliárd forintból.

A városi arborétum rehabilitációjára és egy látogatóközpont építésére 100 milliót, a volt vidámpark területén kalandpark és szabadidőközpont létrehozására 380 millió forintot ad az állam. Mivel a városban nincs szálloda, ezért a múzeum elköltözését követően, annak helyén 2,9 milliárd forintból létesítenek egyet.

A 2017-es állami költségvetésben külön soron szerepel a Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia sportcsarnokának megépítése. Az 1800 férőhelyes csarnokra kétmilliárd forintot szánnak. A radari sporttelep is megújul: 700 millió forintos ráfordítást követően a birkózok és több más sportág fiataljai kulturált körülmények között készülhetnek.

Újságírói kérdésre Orbán elmondta: az M8-as autópálya megvalósítására van terv, de jelenleg a pénzügyi alapok nem adottak. Dunaújvárost Kecskeméttel négy sávon össze kell kötni, de ahhoz az uniótól nem kapnak pénzt, a magyar források az első lépésekhez pedig legkorábban a 2018-as költségvetésben jelenhetnek meg.

A sportcélú fejlesztéseket firtató kérdés kapcsán a miniszterelnök elmondta: minden járásban szükség lenne lőtérre, vívó- és lovasközpontra, mert "az öttusa a magyar kultúra szerves része".

A településért dolgozók mottója ma is az, hogy "előttünk a város, mögöttünk a kormány", és ez a garanciája a város fejlődésének - mondta Cserna Gábor polgármester.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ingyom-bingyom, 2016.05.31 15:28

Csak udvozolheto az aruforgalmi csomopont (feltetelezem, logisztikai kozpont), es a tobbi fejlesztes.
En azonban a helyi kis utak meg a sportcsarnok fejlesztese helyett inkabb az M8 tovabbepiteset surgetnem. Ha az egesz Pentele-hid - Kecskemeti szakaszra nincs is penz, legalabb egy resze megepulhetne. Paks fele mar vezet egy kivalo ut - az M6 autopalya - meglehetosen sok ra/lehajtoval.
Raadasul az M8 azon szakaszat PPP modjan is meg lehetne epiteni - mint ahogy az M6 java resze is epult. Figyelembe veve az orszag javulo gazdasagi helyzetet, javulo megiteleset, az alacsony kamatokat, tapasztalatokat az elozo hasonlo epitkezesekbol, stb., a PPP modell akar kifizetodo is lehetne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html