Miből lesz nyugdíjunk? - egyre népszerűbb az előtakarékosság

Egyre népszerűbb a lakosság körében a nyugdíj-előtakarékossági számla, a nyesz. A lapunk által megkérdezett bankok elmondták, hogy hasonlóan az előző évhez várhatóan az idén is az utolsó 2-3 hónapban nyithatnak az ügyfelek nagyobb számban számlát, a terméket népszerűsítő kampányok is az év végére várhatóak.
NAPI Online, 2007. október 2. kedd, 08:00
Fotó:


A NAPI Gazdaság cikke

A nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) már 69 takarékszövetkezetnél elérhető, de a konstrukció itt még aligha nevezhető sikeresnek. A nyesz-t - tudtuk meg - a Takarékbank elsősorban a kamatadó bevezetése miatt indította el, bár fontosnak tartották az adókedvezmények kiaknázásának lehetőségét is. Az eltelt időszakban azonban a szektor várakozásai nem igazolódtak be, a jelenleginél ugyanis mindenképpen nagyobb ügyfélszámot vártak.

A termék keresettségével azonban elégedettnek tűnik az OTP Bank. A legnagyobb magyar banknál az idén sikerült ezt a konstrukciót tovább népszerűsíteni, amihez - hangsúlyozták a hitelintézetnél - hozzájárult az idén bevezetett számos új, közép- és hosszú távra szóló zártvégű, határozott futamidejű OTP befektetési alap. Augusztus végére e számlák száma meghaladta a 14 ezret, amivel a bank megőrizte a múlt év végén kivívott piacvezető pozícióját. A banknál úgy gondolják, hogy - hasonlóan az előző évhez - várhatóan az idén is az utolsó 2-3 hónapban nyithatnak az ügyfelek nagyobb számban nyugdíj-előtakarékossági számlát. Az Ersténél tavaly az ügyfelek zöme kifejezetten csak decemberben nyitott számlát. A K&H Banknál arról tájékoztatták lapunkat, hogy az elmúlt egy évben a nyesz-számlán elhelyezett megtakarítások összege az ötszörösére emelkedett, míg az e típusú számlák darabszáma megduplázódott (konkrét számokat a bank nem közölt).

A nyesz iránti érdeklődés a Budapest Banknál tavaly év végén volt erős, decemberben hetente körülbelül 150 számlát nyitottak. Az előtakarékossági számlák keresettsége az UniCredit tapasztalatai szerint is elsősorban 2006 vége felé nőtt meg, amiben szerepet játszott a bank erőteljesebb kommunikációja is. Az UniCredit és más hitelintézet is azt tervezi, hogy idén késő ősszel különböző csatornákon hívja fel a figyelmet a nyesz által kínált előnyös lehetőségekre.

A nyesz-birtokosok (sem) túl kockáztató hajlamúak. A K&H-nál a megtakarítások 96 százaléka befektetési alapban van, az állampapírok aránya 3,8 százalék és mindössze a fennmaradó 0,2 százaléknyi vagyon a részvény. Az Ersténél is leggyakrabban a befektetési jegyeket keresik az ügyfelek, de - tették hozzá - jellemző a hosszabb távra gondolkodás, ezért főleg a garantált alapok, illetve a részvény típusú befektetési alapok népszerűek, valamint az utóbbi időben kínált strukturált kötvények is keresettek voltak.

A tőzsde által javasolt hosszú távú befektetési számlát (htbsz) még nem vetette el a kormányzat, de annak jövő évi bevezetése már "elúszott", annyit lehet tudni a kabinet elképzeléseiről, hogy szigorúan korlátozni akarják az itt elhelyezhető összeget. A Takarékbank szerint ennek a korlátnak minimum 5 millió forintnak kellene lennie ahhoz, hogy a konstrukció valamennyire sikeres legyen. A nyesz-konstrukció bevezetését az OTP szakemberei szerint több szolgáltató vélhetően a jelentős adminisztrációs és fejlesztési költségek, illetve az adómentes jövedelemhez jutás szigorú feltételei miatt vetette el. Ezért a htbsz esetében az adminisztratív terhek csökkentése és a szolgáltatók feladatainak racionális keretek között tartása vezethet sikerre. Ellenkező esetben - hangsúlyozták - a nyesz-hez hasonló piaci reakcióra lehet számítani, mind a szolgáltatók számát, mind a verseny nagyságát illetően. Ezt támaszthatja alá, hogy a CIB Banknál - ahol korábban fontolgatták a nyesz elindítását - most úgy nyilatkoztak: a nyesz nem rendelkezik olyan adottságokkal, amelyek hatására a lekötött betétek vagy akár a befektetési alapok versenytársává válhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK