Miért nem a Tétényit fejlesztik szuperkórházzá? - Meglepő a magyarázat

Az új budapesti szuperkórház helye körüli castingolás óta nem érti a szakma, hogy ugyan az új intézményt a XI. kerületben akarják felhúzni, miért nem a jelenleg 678 ágyas, Szent Imre (Tétényi) Kórházat bővítik szuperkórházzá, ahogy ezt a szakma és a józan paraszti ész diktálná - írja Kunetz Zsombor oxiológus orvos a blogján három lehetséges okot is felvázolva.
Napi.hu, 2016. október 21. péntek, 09:24
Fotó: Napi.hu

A Tétényi, mint Budapest legjobban felszerelt kórháza, viszonylag kis beruházással olyan szintre lenne fejleszthető, mint bármelyik megyei szintű kórház, alig néhány percre található a most bejelentett helyszíntől és jelenleg is jó infrastruktúrával rendelkezik. Könnyen és egyszerűen megközelíthető és jelentős beépíthető területtel is rendelkezik (belső parkoló, teniszpályák). Sokkal, de sokkal kevesebbe kerülne a fejlesztése, mint egy új kórházé, nem beszélve arról, hogy a Tétényit öt éve újították fel 6,8 milliárd forintért - fejtegeti a röntgen blogon Kunetz Zsombor.

A szakértő szokatlannak találja, hogy a leendő szuperkórház legutóbb megnevezett helyszínéről( az M1-M7 autópálya közös bevezető szakasza melletti újbudai lakatlan zöld terület) sem a budapestiekkel, sem a kormánypárti főpolgármesterrel, sem a fideszes polgármesterekkel nem konzultáltak. A Tétényi fejlesztése ellen és az új zöld terület kiválasztása melletti döntés indokaként több feltételezést is megnevez.

Az egyik, amely Kunetz szerint a legvalószínűtlenebb feltételezés szerint a Tétényi teniszpályái jelenti az akadályt, a pályákat az orvosok előszeretettel használják, s ezek nyilván áldozatul esnének a fejlesztésnek.

A szakértő említ egy másik közkeletű magyarázatot, miszerint az új zöldmezős beruházásként felépített szuperkórházra szánt 60 milliárdból egyszerűen többet lehet ellopni, mint a Tétényi szuperkórházzá alakításából.

Népszerű elképzelés, hogy az új szuperkórház megépülése esetén nem lesz szükség a Tétényi kapacitásaira, így azt akár könnyen privatizálhatják is, ami a jelenlegi vezető által alapított Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaságnak jól jönne. Arról már nem is beszélve, hogy 1943-ban a kórház alatt termálvizet találtak, s egy esetleges privatizáció során ezt a gyógyvizet is hasznosításra érdemesnek találná az új tulajdonos -írja Kunetz, s megjegyzi, hogy a most bejelentett végleges szuperkórház helyszíne és a Tétényi lokációja között közös momentum, hogy az egyiken termálvíz, a másikon pedig gyógyvíz található. Ám míg az egyiket már palackozzák, a másik még kitermelésre vár - írja Kunetz, ésszerű magyarázatot sürgetve a döntésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2016.10.21 16:26

20 év, mire befejezik, mint a Honvéd kórházat, addig minden tőkét kivonnak az egészségügyből, csakhogy mészáros zöldmezős beruházáson próbáljon erőt a swietelsky árnyékában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2016.10.21 15:25

Érdekes, hogy a szakértő úrnál mondjuk az már nem szempont hogy 3x .-ra kellene növelni a Tétényi kapacitását, meg úgy nem mellesleg sokkal tovább tart a mentőnek oda beérni, mint mondjuk a 4 sávos M1/M7 autópályán kirongyolni 120 al az új kórházba... ráaádsul lehet hogy így mint új kórház EU pénzt is tudnának szerezni rá..

A tétényi régi épületébe nyilván nem férnének el, új épületek felhúzása meg evidens, hogy akárhol is van az pénzbe kerül azaz nem lenne ettől olcsóbb...

Azon a helyen ahol az új kórház lenne pont hogy gyógyvizek (keserűvíz) van jelenleg vagyis már ott megbukott a gyógyvizes eszmefejtegetés... szumma szummárum ez így hülyeség úgy ahogy van, ennél azért komolyabban kellene megnézni a számokat, terveket ha bele akarunk kötögetni valamibe...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezvan, 2016.10.21 15:24

Ennél is mint mindennél elsődleges cél az Új Nemzeti Burzsoázia (mészároslőrincek) feltőkésítése a Józan ész és erkölcsi alapok teljes mellőzésével.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gigabursch, 2016.10.21 12:27

A Szent Imre kórházra tetszik gondolni, ami úgy bő húsz éve visszakapta a nevét?

Kretén...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html