Mikor dönt a pénztárválasztásról az Alkotmánybíróság?

Még nem lehet tudni, mikor kerülnek az Alkotmánybíróság napirendjére azok az indítványok, amelyek a korlátozottan szabad pénztárválasztásról, a különadókról szóló, illetve a médiatörvényt támadták. Csak a pénztártagságot érintő szabályozással kapcsolatban merült fel, hogy soron kívül tárgyalja a testület, de hétfő délutánig nem született döntés erről.
F. Szabó Emese, 2011. január 11. kedd, 06:00
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Egyelőre nem lehet tudni, mikor kerülnek az Alkotmánybíróság (Ab) napirendjére azok az indítványok, amelyek a korlátozottan szabad pénztárválasztásról, a különadókról szóló, illetve a médiatörvényt támadták.

Egyedül a pénztártagságot érintő szabályozással kapcsolatban merült fel, hogy soron kívül tárgyalja a testület, de hétfő délutánig nem született döntés erről.

A médiatörvénnyel és a különadókkal kapcsolatban azonban ilyen döntést nem fontolgatott az Ab - mondta lapunknak Sereg András, az Ab szóvivője.

Ezzel együtt valószínű, hogy még idén kiderül, részben vagy egészben "elkaszálja-e" a testület az ágazati különadók szabályozását.

Ez azért sem lényegtelen kérdés, mert kedvező esetben az érintett társaságoknak 2011-re egyáltalán nem kellene adót fizetniük, egy későbbi döntés esetén viszont nehéz procedúrát jelentene a már megfizetett adó visszakövetelése.

Szintén problémát okozhat a végkielégítés-adó finanszírozása. A 98 százalékos adóról szóló szabályozást azt követően is megtámadták a testület előtt, hogy egy korábbi határozatban az Ab részben alkotmányellenesnek találta a szabályozást, majd azt az országgyűlés - ötéves visszamenőlegesség mellett - ismét megszavazta, az Ab jogosítványainak korlátozásával együtt.

Ezt az adót május 20-ig kell bevallaniuk és megfizetniük az érintetteknek, vagyis számukra likviditási problémát is jelenthet, ha az Ab nem dobja vissza addig a szabályozást.

A médiatörvényt, a pénztári tagságról, a pénzügyi különadókról és válságadókról, valamint a végkielégítés-adóról szóló törvényeket számos indítványban támadták meg pártok, szervezetek és magánszemélyek egyaránt. Ráadásul folyamatosan érkeznek újabb indítványok is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.01.11 06:54

Persze lesz közben új alkotmányunk is ( 2012 januártól érvényesen 2011 Áprilistól meg megszavaztatva ) vagyis ami a régi szerint alkotmányellenes az az új szerint dicséretes lesz !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html