Mikor kezd megszorításokba az Orbán-kormány?

A válságadók kifutása és az egykulcsos szja együtt mintegy 700 milliárd forint, azaz a GDP 2,5 százalékának megfelelő költségvetési hiányt eredményezhet 2013-ban - vélik egybehangzóan a Morgan Stanley és az UniCredit elemzői.
NAPI, 2010. november 2. kedd, 16:02
Fotó:

A Bloomberg beszámolója szerint mindkét banknál úgy látják, hogy miután 2013-tól a magánnyugdíjpénztári megtakarítások bekebelezése sem segít majd a deficiten, ráadásul hosszú távú finanszírozás kockázatokat is eredményez, a kormánynak csökkentenie kell a kiadásokat.

A bankok tehát épp azokat a strukturális átalakításokat hiányolják, amelyeket a büdzsé szombati beterjesztésekor lapunk is szóvá tett. A Morgan Stanley elemzői szerint ráadásul nem is várható, hogy egyhamar olyan intézedést jelentene be a kabinet, amellyel ez a teljes egészében 2013-ban megjelenő strukturális lyuk betömhető volna.

Bár a kormány eddig bejelentett intézkedései rövid távon vitathatatlanul javítják a deficitkilátásokat, véleményünk szerint a hosszú távú finanszírozási kockázatok növekednek - véli az UniCredit elemzője.

A UBS szakértői eközben úgy fogalmaztak, hogy a kormányzat lépései miatt tovább tart a bizonytalanság Magyarország hitelbesorolásának sorsát illetően - a Moody's és az S&P a leminősítés lehetőségével vette górcső alá az osztályzatot. A svájci bank elemzői szerint a 3 százalékos deficit iránti elkötelezettség és az államadósság várhatóan gyorsuló csökkentése pozitív hír, ám a nyugdíjreform megfordítása és az átmeneti intézkedésektől való erős függés növeli a bizonytalanságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK