Milliárdokat nyúlhatnak le álpártok

A Political Capital (PC) és a Transparency International Magyarország (TI) a választási kampány finanszírozásának szabályozásában súlyos kockázatot lát, ezért kezdeményezi a 2013. évi LXXXVII. törvény módosítását. A szakemberek szerint a minden előzetes szakmai egyeztetés nélkül elfogadott kampányfinanszírozási törvény szinte felhív kamupártok alapítására, amelynek következtében közpénzek milliárdjai folyhatnak el feleslegesen.
Napi.hu, 2013. október 29. kedd, 12:19
Fotó: Napi.hu

A PC és a TI szerint a korábbinál jóval könnyebben teljesíthetők a képviselőjelölt-állítás feltételei, hiszen 27 egyéni jelölt elindításával, azaz 13 500 aláírás összegyűjtésével már országos lista állítható. A szakmai szervezet és az elemző, tanácsadó cég szakemberei szerint így akár egy baráti társaságnak is megéri pártot alapítani, máris hozzájuthatnak a központi kampánytámogatás százmillióihoz.

Az egyéni jelölteknek járó szerényebb, fejenként egymillió forintot kitevő támogatással ugyan tételesen el kell számolni, a pártlista-támogatásról elegendő fiktív számlákat szerezni. Ha egy ilyen kamuformáció 106 jelöltet is el tud indítani, máris 597 millió forint folyhat a zsebébe akkor is, ha nincsenek komoly politikai ambíciói.

A PC és a TI szerint a törvény legproblematikusabb pontjai:

  • Míg az egyéni képviselőjelölteknek kincstári kártyán utalják majd át az egymillió forintos állami kampánytámogatást, az országos listát állító pártok készpénzben kapják a központi támogatást. Ennek összege, egyéni jelöltjeik számától függően, minimum 149,25 millió forint, ami 597 millió forintra tornázható fel.
  • Míg a törvény az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseinek elszámolását részletesen szabályozza, a jóval több pénzhez jutó pártokat nem kötelezi kampányköltéseik tételes bevallására.
  • A pártok semmit nem kockáztatnak. Míg az egyéni képviselőjelölteknek vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást, ha a voksok két százalékát sem szerzik meg, addig a pártok több százmillió forintos támogatása akkor sem vész el, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra.

A PC és a TI szakemberei szerint a milliárdok fölösleges elszórásának megakadályozása érdekében a törvényt úgy kell módosítani, hogy a pártoknak ugyanolyan szigorúan kelljen elszámolniuk a nekik fizetett közpénzekkel, mint az egyéni képviselőjelölteknek a kincstártól kapott kampánytámogatással. Ezért a törvénynek rendelkeznie kell arról, hogy:

  • a pártok kincstári kártyán kapják meg a központi kampánytámogatást;
  • a pártok az egyéni képviselőjelöltekhez hasonlóan, csak a kincstári kártyán költhessék el az állami kampánytámogatást;
  • a pártok az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseire vonatkozó szigorral számoljanak el kampányköltéseikről;
  • a pártok, ha a választáson nem szerzik meg a szavazatok legalább egy százalékát, a teljes központi kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni (a minimálisan szükséges szavazatarányt az egyéni jelöltek esetében is 1 százalékra kell leszállítani).

A PC és a TI szerint csak a törvény javasolt módosításával előzhető meg, hogy a kampánytámogatás reményében induló kamupártokhoz vándoroljon több milliárd forint közpénz.

HOZZÁSZÓLÁSOK