Milliárdokkal adósak a kis pártok

Végleg eltűnt 630 millió forint a jogtalanul felhasznált kampánytámogatásból, míg a kétmilliárd forintra rúgó választási bírságoknak alig két százalékát sikerült eddig behajtani. Ez a mérlege a ­2014-es országgyűlési választáson szinte akadálytalanul induló bizniszpártok tevékenységének - írta a Népszabadság.
Napi.hu, 2015. december 12. szombat, 19:45
Fotó: Napi.hu

A lap szerint bár a hatóságok bő másfél évvel az országgyűlési választás után több korábbi képviselőjelöltet és pártvezetőt már gyanúsítottként hallgattak ki azért, mert nem vagy nem megfelelően számoltak el a kampánytámogatással, mára szinte biztosra vehető: legalább félmilliárd forint veszteséget okoztak az államnak a szabályok lazítása nyomán megjelent trükközők és kamupártok.

A Magyar Államkincstár, a Nemzeti Választási Iroda (NVI), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eddig kevés sikerrel tudta mérsékelni a kárt. Az államkincstár a választás előtt összesen majd hatmilliárd forintot utalt át az országos listát állító pártoknak. Ebből azonban - egy múlt őszi összesítés szerint - több mint 750 millió forintot követeltek vissza pártoktól és jelöltektől az eredménytelenségük vagy az elszámolás hiánya-hibája miatt. A helyzet azóta nem sokat javult: a december 10-i állapotok szerint még mindig 629 millió a tartozás.

HOZZÁSZÓLÁSOK