Milyen feltételekkel kaphat másfél milliót autójához?

Megjelentek az elektromosautó-támogatási feltételek. Legalább három évig használni kell az autót, kell rá cascót kötni, totálkár esetén pedig a kártérítésből vissza kell fizetni a támogatást.
Napi.hu, 2016. szeptember 28. szerda, 08:40
Fotó: Napi.hu

Egy hete jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a régóta beígért elektromosautó-támogatást, most pedig egy több mint negyvenoldalas dokumentumban a szaktárca közzétette a pontos feltételeket.
Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

  • Az autó - bruttó árának - 21 százalékát fizeti az állam, de a támogatás maximum 1,5 millió forint lehet. További feltétel, hogy a támogatott autó nem lehet drágább 15 millió forintnál.
  • Csak tisztán elektromos személyautók vagy kisteherautók kaphatnak támogatást. A konnektoros hibridek vagy a hatótávnövelt autókhoz nem jár.
  • Az idén összesen 2 milliárd forint a támogatási keret, így, ha minden autó esetében a maximális 1,5 millióval számolunk, akkor alig több mint 1300 autóra lesz elég. Ha kimerül a keret akkor várhatóan újra feltöltik, a jelenlegi tervek szerint jövőre 3 milliárd forint lesz erre a célra.
  • Az autók új értékére szóló cascót kell kötni. Ha egy esetleges baleset során például gazdasági totálkáros lesz, akkor a biztosítótól kapott kártérítésből a támogatást vissza kell fizetni. .
  • Minimum három évig használni kell (üzemben kell tartani). Az érintett autó nem eladható, de az üzembentartói jog átruházható. Ideiglenesen sem vonható ki a forgalomból a támogatott autó.
  • Támogatást kaphatnak magyarországi lakhellyel rendelkező magánszemélyek, magyarországi székhellyel vagy telephellyel vagy  fiókteleppel  rendelkező  egyéni vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek, gazdasági társaságok, költségvetési szervek.
  • A magánszemélyek és egyéni vállalkozók legfeljebb 1 autóra, a szervezetek pedig maximum 5 autóra kaphatnak állami támogatást.
  • A pályázat többek között kizárja a támogatásból azokat a cégeket, amelyek közúti árufuvarozást végeznek ellenszolgáltatás fejében.
  • Kizárólag a programba regisztrált kereskedőktől lehet támogatott autót vásárolni, a regisztrációs kérelmeket október 3-tól nyújthatják be az érintett kereskedők.
  • A pályázati programot az E-Mobi Nonprofit Kft. bonyolítja, a cég honlapján (e-mobi.hu) pedig közzéteszik a szükséges információkat.

A részletes feltételeket felsoroló dokumentumot itt olvashatja el (pdf).

Ha tetszett a cikk, a Bukszát szeretheti a Facebookon is.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.09.28 10:30

Az elektromos autók nem szennyezik a levegőt. Viszont évek óta nem láttam olyan autókat, amilyeneket régen, hogy vízzel locsolják és nagy forgó keféikkel tisztítják az utakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html