Minden negatív rekordot megdöntött a magyar ipar

2012 egyértelműen a magyar feldolgozóipar bizalmi indexének rendszerváltás óta valaha mért legrosszabb 12 hónapja volt. A saját jelenlegi helyzetet mérő indikátorok minden eddigi negatív rekordot megdöntöttek, és a kilátások is a válság legsötétebb időszakát idézték - olvasható a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet elemzése.
NAPI, 2013. február 19. kedd, 14:23
Fotó: Napi.hu

2012 egyértelműen a magyar feldolgozóipar bizalmi indexének rendszerváltás óta valaha mért legrosszabb 12 hónapja volt. A saját jelenlegi helyzetet mérő indikátorok minden eddigi negatív rekordot megdöntöttek, és a kilátások is a válság legsötétebb időszakát idézték. A termelési prognózisok mélyrepülést hajtottak végre, a vállalatok a kereslet szinte teljes eltűnésére panaszkodtak, kicsik és nagyok, exportőrök és hazai piacra termelők egyaránt, AZ élelmiszeripartól a járműiparig. A helyzet az utolsó negyedévben sem változott meg jelentősen, ám apró, talán elhanyagolhatónak tűnő, ám a jelenlegi helyzetben mégis reménykedésre okot adó jelek jelentek meg - - írja Vakhal Péter a cég tudományos munkatársa elemzésében.

A feldolgozóipari vállalatok saját helyzetük értékelésében nemigen találunk különbséget a cégek között. A mikro- és kisvállalkozások már-már állandósuló lesújtó helyzetjelentése mellett ma már a vállalati méret növekedésével sem kedvezőbb a helyzet. A legszembetűnőbb a nagyvállalatok szokatlanul rossz állapota, amelyet a hazai és a nemzetközi felvevőpiacok kiszáradása okoz. 2012 első felében még jó néhány nyugat-európai gazdaság tudott növekedni, ami elegendő megrendelést biztosított ezeknek a cégeknek, ám az év évégre az EU teljes egésze lelassult, ami érzékenyen érintette a befagyott belső piaccal is rendelkező nagyvállalatokat.A magyar gazdaság megítélése kétarcú. A vállalatok döntő többsége rossznak érzi a jelenlegi helyzetet, ám egyre többen vannak, akik bizakodnak a kedvező irányú változásban. Ezen vállalatok aránya azonban még mindig kevés ahhoz, hogy a termelési kilátások pozitívak legyenek a következő 6 hónapra, azonban egyértelműen látszanak olyan - később talán trendfordító - folyamatok, amelyek kedvező irányú változást indíthatnak el.

Egyelőre azonban még csupán egy átcsoportosulás zajlik a vállalatok körében. Emelkedik azok aránya, akik bizalmi indexe stagnálást mutat, azaz lassulni látszik a bizalmi mutatók zuhanása. Hasonló folyamatot figyelhettünk meg 2010 és 2011 között, ám akkor ott a javulásban bízók aránya apadt el.

Jelenleg a kereslethiány és a gazdasági helyzet bizonytalansága okozza a legtöbb problémát, a finanszírozási nehézségek csak másodlagosak. Amennyiben az európai növekedés a várakozásoknak megfelelően az év második felében beindul, úgy a magyar feldolgozóipar is elindulhat a felfelé vezető úton. Ugyanakkor az első fél év az európai recesszió miatt biztosan a termelés további szűkülését okozza majd Magyarországon is, így továbbra is kérdés, hogy az idén is szűkülő-stagnáló belföldi piac mellett elegendő lesz-e az exportpiacok növekedése ahhoz, hogy az egész ágazat növekedni tudjuk - olvasható a közleményben.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2013.02.19 17:21

Igen? Ákkor válámi nem stimmő!
Mert mindig jókat mondanak a vezéreink. A Pannon pumától a dübörgő gazdaságon át az egymillió munkahelyig. Meg Magyarország stabil, nem bóvli, és hasonlók.
Oszt jön a tény. Mínusz, mégis nőtt az államadósság, több a csődöt jelentő vállalkozás, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.19 14:32

Rosszul látják - a valóságot, a Kegyes Jóság világának valóságát Barcza úr, az End of the Century jeles konzultánsa mondja meg.

MIért nem figyelnek rá?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html