Trükköznek magyar munkavállalók százezreinek fizetésével

Továbbra is bevett gyakorlat, hogy a magyar munkavállalókat a leszakadó vállalkozások csak papíron foglalkoztatják minimálbéren, a valóságban zsebbe adják a "bért".
Szabó Dániel, 2019. november 19. kedd, 12:36
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A minimálbéren foglalkoztatott, hivatalosan mintegy 250 ezer dolgozó túlnyomó többsége a valóságban - jobbára feketén - magasabb jövedelemre tesz szert - állítja Munkástanácsok elnöke, Palkovics Imre a Magyar Nemzet cikke szerint. Ő úgy látja, hogy a munkaerőhiányt súlyosbítja, a létszámfelhasználást pedig rontja bizonyos cégek adó- és járulékelkerülése, ráadásul a gyakorlat konzerválja az alacsony termelékenységet is.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével közösen azt javasolja a kormánynak, hogy az adott munkaerő-keresletet és -kínálatot figyelembe véve a meglévő munkaerőt kellene hatékonyabban  elosztani. Ehhez fontos lépésnek tartják a munkaügyi ellenőrzéseket, amelyek növelik a hatékonyságot.

"A kormány várakozásai szerint jövőre kevesebb mint 250 ezer főre csökken a minimálbérre bejelentett munkavállalók száma, döntő többségük ugyanakkor a valóságban jóval több pénzt kaphat úgy, hogy havi bevételének egy részét feketén adja a munkáltatója" - idézik Palkovics Imrét, aki szerint ma is bevett, hogy bizonyos cégek az adó- és járulékfizetési kötelezettségüket elkerülve az embereket a hivatalos összegen túl zsebbe fizetik. Azt viszont megbecsülni sem lehet, pontosan hányan játsszák ki így a rendszert.

Úgy látja, a munkaerő hatékonyabb felhasználását is nagymértékben rontja a kevésbé életképes vállalkozások egy részének adó- és járulékfizetést megkerülő gyakorlata. Szerinte ez hozzájárul az alacsony termelékenységhez is. A problémát - úgy véli - a munkaügyi ellenőrzés számának és hatékonyságával lehetne növelni, ami az elmúlt időszakban csökkent.

A kormányzat egyelőre csak a minimális komolyabb emelését tervezi a hírek szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2019.11.19 14:00

Biztos hogy ezek mind leszakadó vállalkozások? A komplett építőipar, a szakmunkát igénylő munkahelyek,fuvarozás stb ahol jól lehet keresni így működik. A jó isten nem győzi fizetni a járulékokat Magyarországon. Ki az a hülye aki pl 300 nettó helyett a bruttó 300-at választja? Senki! Mindez csak azért, hogy az állam mindenféle baromságra el tudja b@szni a pénzt amihez semmi köze.
"az adott munkaerő-keresletet és -kínálatot figyelembe véve a meglévő munkaerőt kellene hatékonyabban elosztani."
Én meg szívesebben dolgozok 1-2 jó szakemberrel aki hajlandó túlórázni is, mint sok semmirekellővel aki csak tartja a markát és a munkája egy 0.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html