Miniszteri eskütétellel nyit a parlament

Az országgyűlés mai plenáris ülése 13 órától az új miniszterek eskütételével és a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.
NAPI, 2008. május 5. hétfő, 09:08
Fotó:


Bajnai Gordon jelenleg is tárcavezető, így neki nem kell esküt tennie, míg Gyenesei István leendő önkormányzati miniszter legkorábban két hét múlva, a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítását követően teheti ezt meg. Most Szűcs Erika, az MSZP választmányának elnökhelyettese szociális és munkaügyi miniszter, Szabó Pál, a Magyar Posta távozó vezérigazgatója közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, Szabó Imre, az MSZP Pest megyei elnöke, országgyűlési képviselő környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Székely Tamás, az OEP főigazgatója egészségügyi miniszter lesz. Leteszi az esküt Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem jelenlegi rektora is, aki a tudománypolitikáért és kutatásfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszteri posztot tölti be.

A parlament ma sürgősséggel kezdi el tárgyalni a minisztériumok felsorolásáról szóló jogszabályt. Zárószavazását tartják a humángenetikai adatok védelméről, a humángenetikai vizsgálatok és kutatások, valamint a biobankok működésének szabályairól szóló törvényjavaslatnak. Ismét napirenden szerepelnek a reklámtörvény és ezzel kapcsolatban a fogyasztóvédelmi törvény módosításáról szóló javaslatok is. Az uniós jogharmonizációs módosítás tartalmazza többek közt, hogy mely termékeket nem lehet reklámozni, így a fegyvert, lőszert és dohányárut. Tilos lesz a reklámozás óvodákban, általános és középiskolákban, kivéve, ha az az egészség vagy a környezet védelmét szolgálja. Korlátozzák a direkt marketinget: a magánszemélyeket csak akkor lehet reklámmal megkeresni, ha ehhez előzetesen hozzájárultak.

HOZZÁSZÓLÁSOK