Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezetőt választotta az MSZP tisztújító kongresszusa a párt elnökének vasárnap Budapesten.

Rá a leadott érvényes szavazatok 54 százalékát, a másik induló, Mesterházy Attila korábbi pártelnök az érvényes szavazatok 46 százalékát kapta - jelentették be a kongresszuson.

A választmány elnöke az egyetlen jelöltként induló Kunhalmi Ágnes lett az érvényes szavazatok 100 százalékával.

Az elnökhelyettesnek Szakács László volt országgyűlési képviselőt, alelnököknek Hegyi Gyulát, Komjáthi Imrét és Szanyi Tibort választották - írta az MTI.

Tóth Bertalan a megválasztása után az MSZP tisztújító kongresszusán vasárnap Budapesten azt mondta, hogy olyan MSZP-t akar, amely

  • hisz a szolidaritásban, az igazságosságban, az esélyegyenlőségben és az egységesülő nemzetben,
  • cselekvőképes, valódi közösségként működik, amely reményt ad azzal, hogy védelmet biztosít a hatalom üldözötteinek,
  • a kormányváltás motorja lehet azzal, hogy kérlelhetetlen bírálója az orbáni hatalomnak és az emberek valódi problémáira kínál valódi megoldásokat.

A politikus még a nap folyamán összehívja a párt országos elnökségét, hogy elkezdjék a a felkészülést a jövő évi - európai parlamenti (EP-) és önkormányzati - választásokra. Megkezdik a kampánystratégia kidolgozását, javaslatot tesznek az önkormányzati képviselőjelöltek kiválasztásának elveire, dönteni fognak a helyi szervezetek megerősítéséről - sorolta a feladatokat.

Az új pártelnök elengedhetetlennek tartotta a múlttal való szembenézését. Szerinte egy baloldali, szociáldemokrata értékrendet valló párt nem függesztheti fel a korábban általa bevezetett jóléti intézkedéseket, nem léphet fel a bankok és a multinacionális cégek védelmében a rájuk kivetett adó miatt.

A kutatások szerint a magyar emberek többsége támogatja a szociáldemokrata értékeket, hisznek abban, hogy az állam feladata az egyenlőtlenségek felszámolása, hisznek a hatékonyabb érdekvédelemben is.

A frakcióvezető szerint bár "szörnyű és kétségbeejtő" az Orbán-rendszer, mégis kínál híveinek egyfajta világmagyarázatot. Azért lehet ez sikeres valóságértelmezés, mert "mi baloldaliak hosszú ideje ellazsáltuk a magunk igazságának kérlelhetetlen megfogalmazását és képviseletét" - magyarázta Tóth Bertalan. Véleménye szerint a Fidesz által a mindennapokban egyre könyörtelenebbül érvényre juttatott "posztfasiszta világképpel" szemben a szocialistáknak a felvilágosodás eszméi jegyében egy fejlett, demokratikus jogállam és köztársaság polgáraiként, valamint a tradicionális baloldali értékrend kérlelhetetlen képviselőiként kell fellépniük.

Fotó forrása: MTI Fotó: Bruzák Noémi