Mit akar az új egészségügyi államtitkár?

Sok minden mellett a törődés a betegekkel az, ami ma a leginkább hiányzik az egészségügyből - mondta a Magyar Időknek Ónodi-Szűcs Zoltán leendő egészségügyi államtitkár. Véleménye szerint a valós igényekhez kell igazítani az egészségügyet, és ehhez a kormány minden ésszerű támogatást megad.
Napi.hu, 2015. október 5. hétfő, 08:22
Fotó: Napi.hu

Az új egészségügyi államtitkár vezetésével a fejéről a talpára állítják az egészségügyet - legalábbis ez derül ki a Magyar Időknek adott nyilatkozatából.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) eddigi főigazgatóját pénteken kérte fel az ágazat vezetésére a miniszterelnök, miután közösen áttekintették, milyen változtatásokat kell végrehajtani az egészségügyben ahhoz, hogy valódi elmozdulás történjen a lakosság egészségi állapotában.

A leendő egészségügyi államtitkár egyelőre nem kívánt részleteket elárulni arról, milyen konkrét lépések várhatók a következő hetekben, hónapokban.

Úgy látja, hogy az egészségügyi ellátások igénybevétele jelenleg nem a lakossági szükségleteket, hanem az intézményrendszer érdekeit tükrözi. A cél nem lehet más, mint hogy a lakosság érdekei legyenek az elsődlegesek, az ellátórendszernek pedig az ő igényeikhez kell igazodnia.

Ennek részeként előtérbe kell helyezni azokat a népegészségügyi programokat, amelyekben ugyan az intézményrendszer működtetői nem feltétlenül érdekeltek, de amelyekkel bizonyíthatóan jelentős javulás érhető el a lakosság egészségi állapotában. Emellett a krónikus ellátás újragondolásával is nagyon hamar fel kell készíteni az egészségügyet a lakosság gyorsuló elöregedésére, mert ez az égető probléma is megoldatlan jelenleg.

Ónodi-Szűcs szerint GDP-arányosan keveset költ az ország egészségügyre. Elődeihez hasonlóan az új ember is abban hisz, hogy a változás irányába mutató, azt generáló programokat kell indítani, majd ahhoz kérni többlettámogatást. Ónodi-Szűcs abban sem mond újat, amikor arról beszél, hogy "az egészségügyi államtitkári pozíció nem tartozik a legtartósabb tisztségek közé, de számomra nem a pozíció, hanem a feladat a fontos".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.10.12 22:59

Elsőre jó csulásan szemen köpte az eü.-i dolgozókat ez a kis valaki aki életében nem dolgozott az eü-ben. Kiváló választás.
Még többen el azt marad 100.000-ért az empátiás nővér 250 betegre.
Akkor majd lesz 2 eü. miniszter meg 10 államtitkár.
Pont mint a katonaság: 250 katonára jut egy tábornok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.10.12 21:04

@Rumata: " Mindezek alapján már a puszta feltevés is röhejes, hogy az új államtitkár kinevezésétől bármi is megváltozna."

Az örömtanyán is könnyebb ill. gyorsabb a heverők cseréje a lányokénál...
Mikola nagymester már megint megemlítette a magánpénzek eü.-be történő bevonását, hozzátéve, hogy ez nem jelent privatizációt:))

Természetesen a nagy magyar lelkülettel megáldott oligarchák majd szívjóságból szállnak be a finanszírozásba:)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rumata, 2015.10.12 14:26

Én nem vonom kétségbe Ónodi-Szűcs zoltán jó szándékát.
Az Orbán-kormányból viszont e területen még az elemi jó szándék is nyilvánvalóan hiányzik.

Már önmagában az a tény is, hogy az oktatásnak és az egészségügynek nincs külön minisztériuma, egyértelművé teszi azt, hogy az Orbán-kormány tudatosan le akarja rohasztani ezt a két területet.
És az elmúlt 5 év történései ezt egyértelműen bebizonyították.

Nem elég, hogy az Orbán-kormány egyre kevesebbet költ oktatásra és eü-ellátásra, de ráadásul annak egyre nagyobb részét értelmetlenül pocsékolja el.

Mindezek alapján már a puszta feltevés is röhejes, hogy az új államtitkár kinevezésétől bármi is megváltozna.

Épp ellenkezőleg: nyilvánvalóan csak romolni fog a helyzet. Hiszen az előző államtitkár is pont azért mondott le, mert a kormány nem hajlandó semmit sem tenni az egészségügy rendbetétele érdekében.

Ónodi-Szűcs legalább talált magának valami pótcselekvést (az egészségesebb életmód propagálását), amivel elterelheti majd a saját figyelmét arról, hogyan rohad tovább az egészségügy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html