Mitől rettegnek leginkább a magyarok? - Íme, a lista

Egy 28 országra kiterjedő Iposos-felmérés szerint a magyarok vannak legtöbben (71 százalék) akiknek az egészségügyi ellátás okozza legnagyobb gondot, szemben a 24 százalékos nemzetközi átlaggal. A 28 ország között a magyarok a negyedik helyen állnak azzal a véleménnyel, hogy a dolgok rossz irányba mennek.
Szepesi Anita, 2018. augusztus 11. szombat, 12:24
Fotó: AFP

Munkanélküliség, nyomor és társadalmi egyenlőtlenség, bűnözés, korrupció, egészségügyi ellátás az öt legaggasztóbb terület a világ 28 országában végzett, 2018 júliusi Ipsos-felmérés szerint a 65 év alatti felnőtt lakosság körében.

A munkanélküliség és a nyomor, akárcsak az előző két hónap során végzett megkérdezésnél átlagosan a lakosság harmadánál az első helyen áll, a bűnözés 32 százalékkal második, s átlagosan ugyanennyien szoronganak a gazdasági és politikai korrupció miatt is. Az egészségügy körülbelül minden negyedik polgárnak okozza a legnagyobb fejtörést (24 százalék) a felmérésben résztvevő 28 országban.

A résztvevő országok lakosainak kicsit több mint fele (56 százaléka) szerint rossz irányba mennek a dolgok, ennél sokkal többen aggódnak azonban emiatt Brazíliában (85 százalék), Peruban (78 százalék), Dél-Afrikában (76 százalék) és Magyarországon (74 százalék).

Míg a megkérdezettek átlagosan 44 százaléka úgy érzékeli, hogy jó irányba tart a világ, alig van olyan kínai, aki nem így vélné, 91 százalékuk ugyanis jó kilátásokról számolt be. A második legoptimistább lakosságú Szaúd-Arábiában is csak a lakosság háromnegyede szerint jó az irány, a harmadikok az indiaiak 67 százalékkal. A magyarok a lista végén állnak 26 százalékkal, az előző havi felméréshez képest 3 százalékot rontva a jövő kilátásainak megítélésében.

Miért aggódik a világ?
Az Ipsos havi rendszerességgel végzett online felmérésben a 65 évesnél fiatalabbak véleményét kérdezték, a felmérésben résztvevő országok: Argentína, Ausztrália, Belgium, Brazília, Kanada, Chile, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Magyarország, India, Izrael, Olaszország, Japán, Mexikó, Malajzia, Lengyelország, Peru, Oroszország, Szaúd-Arábia, Szerbia, Dél-Afrika, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Törökország, USA.

A legtöbb aggodalomra okot adó három tényezőt részletesen vizsgálva a következő eredményekre jutott az Ipsos.

Világelső magyarok

A magyarok mondták legtöbben - az átlagos 24 százalékkal szemben 71 százalék - hogy számukra legtöbb aggodalmat az egészségügyi ellátás okozza. (A júniusi felméréshez képest 4 százalékos a romlás).

Még a sorban második lengyelek körében is csak minden második (56 százaléka) tette első helyre az egészségügyi ellátás a legaggasztóbb 3 terület között. A lista végén álló Törökországban pedig 2 százalék tette az első helyre az aggódnivalók listáján az egészségügyet.

Dobogósok vagyunk a szegénység miatti félelmet illetően is

A szegénységet és társadalmi egyenlőtlenséget helyezte a legaggasztóbb területek listáján első helyre a 33 százalékos világátlaggal szemben az oroszok 64, a magyarok 57, a szerbek 54 százaléka.

A felmérésben résztvevő országok lakosságának átlagosan 32 százaléka a bűnözés miatt fél legjobban, e téren élenjáró Peru, Mexikó és Chile rendre 67, 63 és 59 százalékkal. A magyarok 11 százalékkal a 28-as lista utolsó előtti helyén állnak, az utolsó Oroszország, ahol elenyésző arányban (5 százalék) mondták, hogy a bűnözés a legaggasztóbb terület számukra.

A bevándorlást átlagosan a világ lakosságának 16 százalékánál a leginkább szorongáskeltő tényező, a magyar felnőttek a 28-as lista 16. helyén állnak, honfitársaink 7 százalékának ez okozza a legnagyobb gondot.

A korrupciót csaknem minden második magyar tartja számon legaggasztóbb területként (átlag 32 százalék).

A teljes listát itt olvashatja el.

Fotó: AFP Photo/Anne-Christine Poujoulat

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vata Janos, 2018.08.15 06:08

Orbánnak és családjának, no meg a gazdagoknak nem kell rettegniük a magyar egészségügytől - majd kezeltetik magukat nyugaton, például Grazban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html