MNB-alelnök: nem indokot az alapkamat csökkentése

Király Júlia a Magyar Nemzeti Bank alelnöke rövid távon nem látja indokoltnak az alapkamat csökkentését.
MTI-Eco, 2012. július 12. csütörtök, 17:30
Fotó: Napi.hu

"Az inflációs kilátások és a jövő héten kezdődő EU/IMF készenléti hiteltárgyalások nem indokolják a jegybanki alapkamat csökkentését, sőt egy túl korai enyhítés a jegybank szavahihetőségének rontásával még vissza is ütne" - írta Király Júlia a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Reuters hírügynökség kérdéseire küldött válaszlevelében.

Király Júlia a kamatcsökkentés konkrét előfeltételeiként az infláció csökkenését és az országkockázati prémium lényeges mértékű csökkenésére utaló trend kialakulását jelölte meg.

"Az inflációs cél szempontjából rövid távon nem látok lehetőséget monetáris enyhítésre" - fogalmazott az MNB alelnöke.

Az MNB hat hónapja tartja 7 százalékon, az EU-ban a legmagasabb szinten alapkamatát.

"Nem gondolom, hogy pusztán az EU/IMF tárgyalások megkezdése már önmagában a monetáris enyhítés irányába mutató jelzés lenne. Ahogy azt a (júniusi kamatdöntő ülés) tegnap (szerdán) nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve is tartalmazza, nem az első látogatás, hanem a megállapodás ténye az, ami számít" - hangsúlyozta Király Júlia.

Előző nap a monetáris tanács másik két tagja, Gerhardt Ferenc, és Kocziszky György a Bloomberg hírügynökségnek nem zárta ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank már júliusban kamatot csökkenthet, mert a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett tárgyalások jövő heti megkezdése megteremti a mozgásteret a csökkentésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gewinner62, 2012.07.12 17:53

ekkora infla mellett a 7% majdnem kevés..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html