Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB törvényi mandátumával összhangban továbbra is minden lehetséges eszközével törekszik a hazai gazdaság sikerének, stabilitásának biztosítására, valamint bízik abban, hogy a harmadik meghatározó hitelminősítő - a Moody's - májusban esedékes döntése során szintén elismeri a magyar gazdaság fundamentumainak fenntartható javulását.

A Fitch 2017 novembere óta rendelt pozitív kilátást a magyar hitelminősítéshez, így figyelembe véve az azóta is stabilan pozitív gazdasági mutatókat, várható volt az újabb felminősítés. Az MNB elemzései a Fitch esetében a külső egyensúlyi mutatók javulását és az ország sérülékenységének csökkenését azonosították kulcsváltozókként. Ezek mellett az államadósság és a fiskális deficit mérséklődése is támogatta a hitelminősítő elmúlt évekbeli pozitív lépéseit. A 2017-es kilátásjavításban a gazdasági növekedés erősödése és a nettó külső adósság csökkenése játszhatott kiemelt szerepet, és ezek további javulása vezethetett el a jelenlegi felminősítéshez.

A felminősítések sorozatát a hazai gazdasági szereplők, a kormányzat és az MNB közös erőfeszítései tették lehetővé - véli a magyar jegybank. A monetáris politika támogatásával tartósan a cél közelében alakul az infláció, a vállalati és azon belül KKV-hitelek dinamikusan növekednek. A dinamikus gazdasági növekedés mellett az ország külső adóssága is jelentősen csökkent, a fiskális folyamatok fenntarthatók, a GDP-arányos államadósság folyamatosan zsugorodik. Kulcsszerepet játszik az ország megítélésének javulásban az állami devizaadósság jelentős csökkenése, illetve, hogy a külföldi befektetők helyett egyre inkább a hazai gazdasági szereplők, ezen belül is a lakosság finanszírozza az államadósságot.

Az MNB üdvözli a Fitch döntését, és pozitív hitelminősítési pályára számít a jövőben is. A Moody's májusban vizsgálja felül Magyarország államadós-osztályzatát. Az általa kiemelten figyelt mutatók esetében, így a növekedési képben, valamint az államadósságban és annak devizaarányában szintén jelentős javulás volt tapasztalható az elmúlt években. Ezek alapján a májusi felülvizsgálatkor a már 2016 novembere óta fenntartott "BBB-" besoroláshoz rendelt stabil kilátást pozitívra válthatja az intézet, de akár az ország felminősítéséről is határozhat - közölte a jegybank.