Megszólalt az MNB a friss inflációs adatról

Idén áprilisban az éves összevetésben számított infláció 3,9 százalék volt. Amaginfláció 3,8, míg az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,4 százalékon alakult. Az előző hónaphoz képest az infláció 0,2 százalékponttal emelkedett, melyet elsősorban az üzemanyagok árának emelkedése okozott. A maginfláció nem változott, így a mutató több mint fél éve tartó emelkedése megállt - állapította meg az MNB gyorselemzése.
Domokos László, 2019. május 9. csütörtök, 11:12
Fotó: Buksza

Áprilisban az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,1 százalékponttal csökkent, amit főként az iparcikkek árainak  - a nagy változékonyságot mutató repülőjegyárak - csökkenése okozott. A többi tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók (keresletérzékeny és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja) lényegében nem változott az előző hónaphoz képest - írták a Várhegyi Judit, az MNB főosztályvezetője.

Az idei negyedik hónapban a költségváltozásokra érzékenyebb  - élelmiszerek és üzemanyagok - termékek inflációhoz való hozzájárulása emelkedett, míg a keresletérzékeny termékek hozzájárulása nem változott.

Az iparcikkek szezonálisan igazított árai az előző hónaphoz képest csökkentek. A termékkörön belül a tartós iparcikkek és a nem tartós iparcikkek ára is mérséklődött. Utóbbi termékcsoportban az árak csökkenését főként a változékony árazású repülőjegyek árváltozása okozta. A piaci szolgáltatások árai áprilisban összességében 0,8 százalékkal emelkedtek.

A mobiltelefon- és internet-előfizetések, valamint a biztosítások árai a márciusi csökkenést követően áprilisban emelkedtek, ami a tavalyinál magasabb havi árdinamikát okozott a szolgáltatásoknál.

A feldolgozott élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai érdemben nem változtak áprilisban.

A feldolgozatlan élelmiszerek-szezonálisan igazított és adószűrt -árai növekedtek, amit főként a sertéshús árának emelkedése okozott.

A szabályozott termékek árai lényegében nem változtak márciushoz képest.

A lakosság inflációs várakozásai továbbra is visszafogott szinten alakulnak - olvasható az MNB elemzésében.

Inflációs mutatók (százalékpont)
Ritkán változó árú termékek (súlya 33,4%)1,2Egyéb tételek (súlya 66,6%)2,7
Keresletérzékeny infláció (súlya 55,9%)1,8Egyéb tételek (súlya 44,1%)2,1
Adószűrt maginfláció (súlya 69,0%)2,4Egyéb tételek (súlya 31,0%1,5
Forrás: MNB

HOZZÁSZÓLÁSOK