Megugrott a maginfláció

Az infláció szeptemberben 0,3 százalékponttal 2,8 százalékra csökkent, a maginfláció 0,2 százalékponttal 3,9 százalékosra emelkedett. Az infláció lassulását elsősorban a feldolgozatlan élelmiszerek és az üzemanyagok árindexének csökkenése okozta, míg a maginfláció emelkedését a piaci szolgáltatások árindexe magyarázza - állapította meg a szeptemberi inflációs folyamatokat elemezve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. október 8. kedd, 13:46
Fotó: Getty Images

A jegybank által számított és az infláció alakulásának mélyén rejlő folyamatokat megragadni hivatott alapmutatók közül szeptemberben az indirekt adóktól szűrt maginfláció és a keresletérzékeny termékek inflációja is 0,2 százalékponttal emelkedett 3,4, illetve 3,1 százalékosra. A ritkán változó termékek inflációja szeptemberben harmadik hónapja 3,4 százalékon áll.

Az MNB elemzése kiemelte: a piaci szolgáltatások árai szeptemberben egy hónap alatt 0,8 százalékkal emelkedtek. A korábbi években tapasztaltnál magasabb árdinamikát egyetlen alcsoport, a mobiltelefon és internet szolgáltatások kiugró, 3,1 százalékos havi áremelkedése okozta.

A feldolgozatlan élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai az előző hónaphoz képest mérséklődtek, amihez döntően a friss zöldségek árcsökkenése járult hozzá.

A feldolgozott élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai emelkedtek szeptemberben, amit elsősorban a tej- és tejtermékek áremelkedése magyarázott - állapította meg a jegybank elemzése.

HOZZÁSZÓLÁSOK