A változékony inflációra figyel a monetáris tanács

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek januárban arról, hogy 0,9 százalék maradjon az alapkamat és mínusz 0,5 százalék a betéti kamat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a december 17-i kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvében.
Szász Péter, 2020. február 12. szerda, 15:12
Fotó: Napi.hu

Eszerint a tanács a 2020 első negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát változatlanul, legalább 300-500 milliárd forinton tartotta.

Az MNB egyetlen horgonya az infláció, elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az infláció továbbra is változékonyan alakul, ezért a monetáris tanács a kilátások megítélésében nagyobb figyelmet fordít a tartós tendenciákat megragadó alapfolyamat-mutatókra - áll a jegyzőkönyvben.

A fogyasztóiár-index átmeneti emelkedést követően 2020 első negyedévének végére visszatér a toleranciasávba, majd az előrejelzési horizont második felében a 3 százalékos inflációs célon stabilizálódik. Az MT szerint az inflációs kockázatok szimmetrikusak.

A tanács a monetáris politikai döntéseinél óvatos megközelítést alkalmaz, melynek során nagyban támaszkodik a beérkező adatokra és a negyedévente megjelenő Inflációs jelentés előrejelzésére. A további lépések szükségességét az inflációs kilátások tartós megváltozása alakítja, amit az MT fokozott figyelemmel kísér - derül ki a dokumentumból.

HOZZÁSZÓLÁSOK