Áprilisban 860 milliárd forinttal nőtt a költségvetés által kibocsátott értékpapírok állománya a márciusi mindössze 82 milliárd forintos emelkedés után. Az áprilisi növekedés az első négyhavi, 892 milliárd forintos emelkedés 96 százaléka - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán megjelent, legfrissebb értékpapír-statisztikai adataiból.

A múlt előtti hónapba devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán két új, euróban denominált devizakötvény-kibocsátás volt, 713 milliárd forint értékben. Az egy évnél rövidebb lejáratú állampapírok állománya - a kibocsátási tranzakciók egy éve tartó csökkentésének folytatásaként - áprilisban is 293 milliárd forinttal csökkent, a hosszabb lejáratúaké 473 milliárd forinttal nőtt. Az árváltozás 6 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 58 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

Áprilisban a külföldiek 529 milliárd forinttal, a pénzügyi vállalatok 450 milliárd forinttal növelték a portfoliójukban lévő magyar állampapírok állományát, ezzel szemben a háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények együttes állománya 125 milliárd forinttal csökkent a márciusi 28 milliárd forint esés után. A háztartások és a segítő nonprofit intézmények állampapír portfoliója ezzel együtt is 197 milliárd forinttal meghaladja a múlt év végi állományt április végén, és a költségvetés értékpapír adósságából 26,8 százalékos arányban részesedik.