MNB: csak idő kérdése kellene, hogy legyen a felminősítés

A Magyar Nemzeti Bank elemzői, Kuti Zsolt és Ligeti Imre szerint megérett az idő, hogy a nemzetközi hitelminősítő intézetek javítsák Magyarország hitelbesorolását.
MTI-Eco, 2015. március 4. szerda, 18:55
Fotó: Napi.hu

A The Financial Times brit gazdasági napilap online kiadásának felzárkózó piacokra szakosodott blogrovatában (beyondbrics) a két elemző amellett érvel, hogy miután tavaly a Standrad & Poor's és a Moody's is stabilra javította az addigi negatívról a magyar államadós-osztályzat kilátását, most már közel lehet a felminősítés.

Az MNB elemzői a szerint a hitelminősítőknél a kilátásokban végbement 2014-es változást az MNB növekedési hitelprogramja, a kormányzat elkötelezettsége a fenntartható fiskális politika iránt és Magyarországnak a külföldi kockázatokkal szembeni kitettségének csökkenése okozta.

A szerzők szerint Magyarország az inflációs mutatója, a folyó fizetési mérlegének helyzete és a kormányzati hiány alapján hasonló tulajdonságokat mutat, mint azok az országok, amelyek a befektetésre ajánlott kategória alsó sávjában vannak. Ezek alapján indokolt lenne Magyarország felminősítése - érvelnek.

Az államadósság és a külső adósság mutatóit elemezve Magyarország már nem áll annyira jól a referenciának tekintett államokhoz képest, de az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált biztosítási csereügyletek (CDS) árazása alapján a pénzpiacok jobbnak ítélik az ország jelenlegi helyzetét, mint ahogy az a hitelbesorolásból következne - jegyzik meg.

Magyarországot jelenleg a Standard & Poor's tartja nyilván a leggyengébb besorolással: a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű "BB" magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el, és eggyel gyengébb a Moody's és a Fitch szuverén magyar besorolásánál.

A Moody's "Ba1" hosszú távú magyar államadós-osztályzata a cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. Mindkét osztályzat egy szinttel marad el a befektetésre ajánlott kategóriától.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2015.03.04 20:40

@nemvagyok1: " Na de kérem... nem úgy van, hogy lesz@rjuk a hitelminősítőket? :-D"

Ez a helyzet csakis akkor áll elő, ha valamely okból elmarad a felminősítés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.04 20:18

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2015.03.04 19:44

Na de kérem... nem úgy van, hogy lesz@rjuk a hitelminősítőket? :-D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html