MNB: volt, aki kamatemelésre voksolt

A monetáris tanács hét tagja közül öten - köztük a jegybankelnök - az alapkamat 5,25 százalékon történő tartására szavaztak az október végi ülésen, míg Bihari Péter 25 bázisponttal emelt volna, Bánfi Tamás pedig ugyanekkora csökkentésre voksolt - derül ki a rövidített jegyzőkönyvből.
NAPI, 2010. november 17. szerda, 14:04
Fotó:

Ezzel az idei kamatdöntő ülések többségéhez hasonlóan októberben is Bánfi Tamás bizonyult a testület leginkább galambnak mondható tagjának, hiszen ő rendre vágásra, illetve a többségi véleménynél nagyobb mértékű lazításra szavazott 2010-ben.

Szeptember végén a monetáris tanács hét tagjából hatan az alapkamat tartására szavaztak, akkor is egyedül Bánfi Tamás voksolt 25 bázispontos mérséklésre.

Bánfi hasonlóan cselekedett egy hónappal korábban is, míg akkor - augusztus végén - Simor András és Bihari Péter 25 bázispontos emelést látott volna jónak.

Július 19-én teljes egyetértésben tartottak ki az 5,25 százalékos alapráta mellett a testület tagjai, ezt megelőzően viszont szintén csak Bánfi Tamás szavazott másként, természetesen a vágásra.

Májusban még Csáki Csaba is osztotta Bánfi álláspontját, áprilisban pedig Neményi Judit és Bánfi Tamás voksolt úgy a negyed százalékpontos vágásra szavazó többség ellenében - ekkortól áll 5,25 százalékon az alapráta -, hogy kétszer akkora lazításra volna szükség.

Márciusban még mindhárman 50 bázispontos vágásra szavaztak, ám miután a 25 bázispontos enyhítés hívei eggyel többen voltak, akkor csak 5,50 százalékra csökkent a kamat.

Februárban, amikor 25 bázisponttal 5,75 százalékra mérsékelték az alapkamatot, 5,5 százalékot látott volna jónak Bánfi és Neményi, míg Király Júlia 6 százalékon tartott volna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

vadam, 2010.11.17 15:06

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2010.11.17 14:40

Monetáris Tanács 7 hatja közül 6 tartásra, 1 emelésre 1 pedig csökkentésre voksolt...
Ejnye ejnye... Ennyire jól megy a számtan?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html