Módosítják a civiltörvényt

A kormány módosítani készül a civiltörvényt - tudta meg az atv.hu. A javaslatból az egyelőre az nem látszik, hogy a Brüsszel által kifogásolt Stop Soros passzusokat korrigálnák.
Domokos László, 2018. november 4. vasárnap, 12:38
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

Az egyesülési jogról és a civil szervezetek támogatásáról szóló törvény módosítását tervezi a kormány. A Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes által jegyzett javaslat - ami Gulyás Gergelyre, mint előadóra lett kiszignálva - feladatául jelöli ki az egyesülési jog gyakorlásának a biztosítását, védelmét. Ezen kívül a civil szervezetek adminisztrációjának a csökkentését, és hogy a jövőben minél több egyesület és alapítvány részesüljön egyedi miniszteri támogatásban.

A jövőben a kormány a duplájára, 10 százalékra emelné a civil szervezetek által gyűjtött adományok után járó normatív támogatást - írta a portál.

Eddig a támogatás a civil szervezetek által gyűjtött adományok 5 százaléka lehetett, minimum százezer, maximum 500 ezer forint (2017-ben ez összesen 64 millió forintos támogatást jelentett). Költségvetési többletforrással nem számol a kormány, a rendelkezésre álló források hatékonyabb elosztását tervezik.

Az egyedi, miniszteri támogatási keretet azonban növelik, hogy évente több alkalommal váljon lehetővé civil szervezetek egyedi szakmai programjainak "rugalmasabb eljárási keretek között történő támogatása". Az indoklás szerint az elmúlt években szinte megduplázódott az e keretre beadott pályázatok száma; 2016-ban 297 ilyen pályázatot adtak be, míg 2017-ben 580 volt ez a szám.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.11.04 12:44

Ez qrva állam nem tud úgy működni, mint egy rendes álla, hogy megalkot egy emberi törvényt, és azt évtizedekig alkalmazzuk?
Meg sem tanulsz egy törvényt, már hatszor módosítják.Elb@szott magyar politikusok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html