A világ legnagyobb hitelminősítője a négy ország 26 olyan bankját vizsgálta, amelyekre kockázati besorolásokat tart érvényben. A vizsgálatba bevont bankok az adott ország rendszerszintű mérlegfőösszegének több mint 50 százalékát adják, és a Moody's szerint így a minta reprezentatívnak tekinthető az egyes bankszektorokban zajló folyamatok szempontjából.

A cég Londonban ismertetett értékelése szerint a négy ország bankrendszereiben kialakult magas átlagos hitelkoncentráció elsődleges oka az, hogy a térségi bankok a viszonylag kisméretű, korlátozott számú kihelyezési lehetőséget kínáló hazai piacaikra összpontosítanak.

Az elemzés szerzője, Oscar Heemskerk - a Moody's alelnöke és vezető hitelpiaci közgazdásza - szerint az ebből eredő kockázatokat tovább erősíti a négyek hazai piacaira jellemző magas iparági koncentráció, mivel ez azt jelenti, hogy jelentős mértékű az érintett bankszektorok kitettsége néhány - gyakran magas hitelkockázatú - iparágnak is.

A hitelminősítő szerint Magyarországon különösen a magasabb kockázatú kereskedelmi ingatlanszektornak, illetve az építőiparnak folyósított hitelek nagy koncentrációja jelent komoly kockázatot, és ezt a rizikót erősíti a magyarországi bankok gyenge működési környezete, valamint romló pénzügyi teljesítménye.

Magyarországgal kapcsolatban a Moody's elemzése kiemeli, hogy az alaptevékenységekből eredő jövedelmezőség a magyar bankszektorban hagyományosan erőteljes volt, ez azonban az elmúlt években eróziónak indult a gyenge gazdasági környezet, a hitelveszteségekre képzett magas tartalékok és a kormány "unortodox" intézkedései miatt.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a "gyenge és bizonytalan" működési környezet, a megnövekedett adóterhelés, a kamatjövedelem-termelő eszközállomány visszaesése és a bevételek csökkenése továbbra is jelentős nyomást gyakorol a magyar bankok belső tőkegeneráló kapacitására. Ez még tovább csökkenti azoknak a banki veszteségeknek az elviselési képességét, amelyek a magas hitelkoncentrációból eredően hirtelen előállhatnak - áll a Moody's londoni elemzésében.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings a régió bankszféráinak 2013-as kilátásairól összeállított, Londonban minap bemutatott éves prognózisában közölte, hogy Közép- és Kelet-Európa bankrendszereinek kilátását jórészt stabilnak tartja, bár ez alól kivétel Magyarország és Szlovénia, amelyek pénzügyi szektoraira a cégnél továbbra is negatív kilátás érvényes.

A Fitch várakozása szerint a vizsgált közép- és kelet-európai bankpiacok mindegyikében 2013-ban is gyenge marad a hitelkihelyezés növekedési üteme, mivel az euróövezet lanyha gazdasági aktivitásának következtében korlátozott a vonzó kihelyezési lehetőségek száma a térségben is.

A magyar bankrendszer működési környezetével kapcsolatos prognózisában a Fitch Ratings közölte, hogy a magyar gazdaságban a 2012-re általa jósolt 1,2 százalékos visszaesés után az idén 0,5 százalékos GDP-növekedést vár.

Ebben a környezetben a Fitch szerint a magyar bankrendszer az idén - vagyis a harmadik egymást követő évben - ismét veszteséges lehet, és valószínűleg gyengül a rendszerszintű eszközminőség is 2013-ban a lanyha gazdasági aktivitás miatt.