A multik nyakára lép a kormány?

Olyan szabályrendszer kialakítását vette tervbe a pénzügyi kormányzat, amely megakadályozza, hogy a multinacionális vállalatok kivonják magukat a magyar közteherviselés alól - mondta a Magyar Nemzetnek a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. február 26. kedd, 08:43
Fotó: Shutterstock

Izer Norbert a lapnak azt mondta, az új rendelkezések megfogalmazásához jórészt uniós rendelkezések szolgálnak mintául, de a részletek kimunkálásakor a magyar adószakma véleményét is kikérik a márciusra összehívott adóügyi egyeztető fórumon, amelyre a szakma 23 szereplőjét hívta meg a szaktárca.

Az államtitkár úgy vélte, hogy Magyarország az egyik legjobb befektetési helyszín, ebben pedig óriási jelentősége van az adórendszer 2011 óta tartó átalakításának. Ennek egyik legfontosabb eleme a 9 százalékos társasági adó, amely jelenleg a legalacsonyabb az Európai Unióban.

Tavaly 98 nagyberuházás érkezett a befektetésösztönzési rendszeren keresztül, ezekkel 17 ezer munkahely létesül, a beruházások összértéke pedig meghaladja az 1380 milliárd forintot - mondta Izer. Hangsúlyozta viszont, hogy a befektetőbarát szemlélet nem jelenti azt, hogy egyes vállalkozások kivonhatják magukat a magyar közterhek megfizetése alól.

HOZZÁSZÓLÁSOK