Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyelőre az első lépéseket teszik meg, vagyis a szakszervezetek felmérik, hogy mekkora a hajlandóság egy ilyen akció támogatására - mondta a lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Akár teljes ipari parkok működését is ellehetetlenítik, ha kell - tette hozzá.

Annak érdekében, hogy ne fajuljon idáig a helyzet, a szakszervezetek még a parlamenti szavazás előtt egy nyílt levelet szeretnének közzétenni.

A törvényjavaslat körül egyébként furcsa pávatánc folyik a kormánypárt részéről. Több esetben is úgy tűnt, hogy engednek, majd rövid időn belül kiderült, ez a legkevésbé sem igaz.

Most éppen úgy fest, hogy a parlament elé kerülő tervezet alig tér majd el a munkavállalóknál teljes felháborodást keltő, eredeti kormánypárti elképzeléstől.

Még november utolsó napjaiban Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos nyújtott be egy önálló képviselői indítványt, amely a Munka törvénykönyvének változtatásaival foglalkozott. Ennek része volt, hogy a jelenlegi 12 hónapról 36 hónapra emelik a munkaidőkeretet - erről kollektív szerződésben lehetne dönteni. E mellett jelentősen megnőne az éves maximális túlóra is, hiszen az a mostani plafont jelentő 250 óráról 400 órára ugrana. A tervezet akkor még egyoldalúan ezt a lehetőséget a munkáltatók kezébe adta volna. Később kormánypárti oldalról hangsúlyozták, sőt maga Kósa Lajos is úgy fogalmazott, hogy ezt csak kollektív szerződés keretében tehetnék meg.

Ezt követően, a második körös egyeztetésen Kósa Lajos jelezte, számos korábban tett engedmény nem lesz benne a tervezetben. Ezzel azonban még mindig nem volt vége, mert a múlt héten arról érkeztek hírek, hogy az Országgyűlés fideszes többségű vállalkozásfejlesztési bizottsága módosítana a készülő terveken, amely így mégis enyhébb lenne a korábban tervezettnél.