Munkaerőhiány - a nyugdíjasok jelentik a megoldást?

Az LMP szerint a nyugdíjasok foglalkoztatása jelentősen segíthetne az ország munkaerőproblémáinak megoldásában, így azt a kormánynak ösztönöznie kellene és nem tiltania.
MTI, 2016. november 4. péntek, 12:17
Fotó: Napi.hu

Schmuck Erzsébet frakcióvezető pénteki budapesti sajtótájékoztatóján bírálta a kabinetet, amely szerinte az elmúlt években ellehetetlenítette az idősek munkavállalását azzal, hogy kényszernyugdíjazást vezetett be a közszférában a korhatár elérésekor, és akiknek mégis lehetőségük van tovább dolgozni, választaniuk kell a két juttatás között.

Az LMP eltörölné a kettős juttatás tilalmát. Úgy látják: a szociális szférában, az oktatásban vagy az egészségügyben nagy hasznát vehetnék az idősebbeknek.

Szintén eltörölnék a korkedvezményesen vagy rokkantsági alapon nyugdíjazottak juttatására vonatkozó korlátozásokat - tette hozzá -, és támogatnák az idősek részmunkaidős foglalkoztatásának lehetőségét, digitális készségeik fejlesztését.

Schmuck Erzsébet a baloldali pártok együttműködésről szóló egyeztetését érintő kérdésre leszögezte: az LMP a kezdetektől fogva nem vesz részt benne, és szerintük már 2014-ben bebizonyosodott, hogy nem működik. A baloldali összefogásban résztvevők számos tekintetben ellentétesen gondolkodnak - jelentette ki -, és nem látszik, hogy programjaikban közös nevezőre akarnának jutni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2016.11.05 02:30

Tiltani nem kell, de szerintem nincs is tiltva. Ellenben ha a nyugdíjasnak nincs piacképes tudása, akkor nem is fog tudni elhelyezkedni. Már pedig ennek jó esélye van, ha az ember leáll önmaga képzésével, és egy nyugdíjas teljesen logikusan leáll önmaga szakmai képzésével, mivel nincs rá szüksége. Ergo ez ökörség.

A munkaerőpiaci dilemmák meg fognak oldódni, távlatokban részben az automatizálás miatt, részben a közeljövőben a béremelkedés és egyes vállalkozások bérfizetési képességének határértékén. Gyk.: Egy csomó ilyen-olyan okból alkalmazkodásképtelen kisvállalkozás kénytelen lesz bezárni (nem fog tudni az alkalmazottak által elvárt bért fizetni) és az ott felszabaduló munkaerő a megmaradó cégekhez fog áramlani magasabb fizetésért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Gyalogos, 2016.11.04 19:04

Schmuck Erzsébet frakcióvezetőt nem érdekli, a fizikai nyugdíjasok, örülnének ha meg érnék a nyugdíjas kort, nem hogy még munkát vállaljanak, az ingyenélő nyakkendősök helyett!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html