Munkahelyteremtéshez is ad garanciát a Start

Júniustól már nemcsak az uniós támogatással megvalósuló pályázatokhoz, de a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból elnyert támogatásokhoz is vállal készfizető kezességet a Start Tőkegarancia Zrt.
Kiss Melinda, 2012. június 25. hétfő, 15:54
Fotó: Napi.hu

A Nemzetgazdasági Misztérium által június elején elbírált munkahelyteremtő pályázatok megvalósításához is lehet a jövőben készfizető kezességét igényelni a  Start Tőkegarancia Zrt.-től - jelentette be a társaság. A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból finanszírozott, 10 milliárd forintos, végül túligényelt kerettel meghirdetett pályázaton egyébként végül 584 vállalkozás kapott összesen 7,3 milliárd forint támogatást. A megvalósuló beruházások révén 4010 új munkahely jöhet létre.

A nyertes pályázóknak a támogatási szerződés aláírásának előfeltételeként rendelkezniük kell a kötelezettségek teljesítését elősegítő anyagi biztosítékokkal, mely a támogatás összegének 120 százaléka. A felajánlott biztosíték lehet bankgarancia, biztosítási szerződés alapján kiállított készfizető kezességvállalást tartalmazó kötelezvény, garanciaszervezet által vállalt kezesség, garanciabiztosítási szerződés alapján kiállított kötelezvény, vagy permentes, forgalomképes és nem lakás céljára szolgáló ingatlan is.

A Start 15-200 millió forint között ad garanciát maximum négy éves futamidőre. A garancia díja attól függően változik, hogy 100 millió alatt, vagy fölötti összegre szól-e. Előbbi esetben a kezesség összegének évi 2,5 százaléka, míg utóbbi esetben a garancia 100 millió alatti összegének 2,5 százalékára még a 100 millió fölötti rész 3 százalékát kell megfizetni évente. Fedezeti követelmény nincs a konstrukció igénybevételéhez, azonban a Start a támogatott vállalkozás valamennyi bankszámlájára inkasszós jogot kér biztosítékként.

Tíz új kezesi szerződés megkötésével számolunk, 50 millió forintos átlagértéken. A termék jelentős felfutására a 2013-as pályázati ciklusban számítunk - tájékoztatott Hegyi Hunor, üzletág igazgató.

HOZZÁSZÓLÁSOK