Na, ki Fejér megye legnagyobb földesura?

A kormány által a Földet a gazdáknak programnak nevezett magánosítás nyomán a politikai hatalomhoz közel álló barátok és rokonok, továbbá eddig ismeretlen üzletemberek is feltűnnek az új földesurak között - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a legnagyobb területet Fejér megyében Mészáros szerezte meg.
Napi.hu, 2016. július 4. hétfő, 08:49
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzet közölt egy összefoglalót a földárverések eddigi állásáról. A kormány eredetileg 380 ezer hektár termőföldet kívánt privatizálni, ebből 330 ezer hektárnyi terület háromhektárosnál kisebb parcellákból állt össze.

Az ősszel kezdődő első ütemben 197 ezer hektárt bocsátottak áruba és a lap becslései szerint ebből mintegy 120 ezer hektár kelhetett el. A második ütemben 50, a harmadikban pedig 60 ezer hektárt. Ezért júliusban még egy kört tartanak, hogy a megmaradt földek is elmenjenek.

A Magyar Nemzet szerint Fejér megyében az átlagnál jóval sikeresebbek voltak a licitek. Fejér megyében a legdrágább birtok egy 225 hektáros mátyásdombi terület, amely 520,7 millió forintért kelt el. A földért egy ismeretlen üzletember, Gárdonyi Sándor fizethet majd ennyit.

A legtöbb, 29 területet pedig a Csákvári Mezőgazdasági Zrt. vezérkarához köthető családok tagjai - Antalffy György Gáborék, Zimmermann Istvánék - szerezték meg. Mészáros Lőrinchez, Felcsút polgármesteréhez, a miniszterelnök gyermekkori jó barátjának és családjának 28 birtoktest jutott.

Összességében a legnagyobb, 1425 hektárnyi területet a megyében - a megyei összterület 8,3 százalékát - Mészáros Lőrinc és családtagjai szerezték meg. Ugyanakkor Mészáros és felesége megvásárolták a Talentis Group Zrt.-t, ezáltal további 3960 hektárhoz is hozzájutottak, igaz, ebből 667 hektár már a tulajdonuk volt, 3300 hektárt pedig 35 éves bérlettel művelhetnek. Az általuk művelt terület ezáltal megközelíti a 6500 hektárt.

A lap arról is, hogy országos szinten a legnagyobb földvásárlók olyan milliárdosok közül kerültek ki, akikről korábban nem nagyon lehetett hallani. Március végig az árveréseken a legdrágábban egy 292 hektáros mátételkei terület kelt el, ezt több mint egymilliárd forintért vette meg a bajai Kenyeres Edina.

A második legdrágább terület a Hajdú-Bihar megyei Ebesen 189 hektár, amiért 963 milliót fizethet a debreceni Frommer Dóra, míg a harmadik legdrágább földdarabot Gscheidt Mátyás vette meg, aki 616,8 millió forintot fizethet a Tolna megyei Decs közelében fekvő 223 hektárért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.07.04 13:37

@cila001: Ráadásul még ahhoz sem értenek, hogy mit kellene venni a tőzsdén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

cila001, 2016.07.04 13:32

G.orbán diktátor a magyar földesúr,és G.mészáros gázszerelő a stróman,és jószág igazgató!!
Ezeket a rablókat bűnözőket a többi G.oligarchával együtt el kell takarítani az útból,a hatalomból,a gazdaságból,akár fizikai erőszakkal is,és akár véglegesen is!!
Nem érdemel könyörületet egy fideSS-kdnp-cööfff-rööffff maffiózó,rabló,tolvaj sem!!
Ezek ellen Terminátor kell"végleg eltörölni"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html